Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Alternátor do prázdnin vstoupí s novými expozicemi, výstavou a turistickým vláčkem

/
/
/
1046 Zobrazení



Ekotechnické centrum Alternátor Třebíč připravilo pro své návštěvníky od 27. června 2020 několik zajímavých novinek. Tou nejdůležitější je nová expozice o výrobě tepelné energie v Třebíči s poukazem na její ekologičnost.

Dětské i dospělé návštěvníky jistě zaujme například model velína, jímž budou moci virtuálně řídit provoz třebíčských tepláren na biomasu a následný rozvod tepla po městě. Součástí této expozice je i část o lesním hospodářství vyplývající z faktu, že přes 90 % tepla vyrobeného v Třebíči pochází ze spalování biomasy, zejména pak dřevní štěpky. Návštěvníci se proto seznámí s druhy lesů, vlastnostmi různých stromů, vhodnosti jejich zpracování pro různé účely, výhřevnosti jejich dřeva atp.

Zároveň s touto expozicí bude představena i nová výstava Baťovy malé Zlíny, která návštěvníkům představí tovární města, jež Baťův koncern vystavěl po celém světě.

Expozice o teple a lesním hospodářství je stálá, výstava o malých Zlínech potrvá přibližně do konce roku.

Alternátor bude od 27. června do 31. července také zastávkou turistického vláčku s názvem Třebíčský expres. Jeho zřizovatelem je Okresní hospodářská komora Třebíč, partnery kromě Alternátoru firmy TTS, ICOM, Yashica, Hotel Atom, Zámek Dukovany a město Třebíč. Cílem je pomocí vláčku, který bude po celý den jezdit mezi zajímavými turistickými lokalitami v Třebíči, posílit cestovní ruch, jenž byl v Třebíči stejně jako jinde letos velmi narušen koronavirovou pandemií. Systém provozu vláčku bude hop on – hop off, tedy možnost jezdit s ním po celý den, vystoupit na kterékoli zastávce, prohlédnout si tamní zajímavosti, počkat na další „spoj“ a opět pokračovat dále. Třebíčský expres bude kromě Alternátoru zastavovat na Karlově náměstí, na zámeckém nádvoří, které bude sloužit nejen jako zastávka pro prohlídku zámku, předzámčí a baziliky sv. Prokopa, ale i židovského města, u aquaparku Laguna a u hotelu Atom. Jízda bude doplněna rozhlasovými spoty o Třebíči ve stylu Cestománie, které namluvili herci Divadelního souboru Ampulka. Celodenní jízdné pro dospělé bude 100 Kč, snížené 80 Kč.

  • Facebook
  • Twitter