Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Podzimní knížní veletrh se blíží

/
/
/
794 Zobrazení



Podzimní knižní veletrh se bude konat po osmadvacáté v pátek 5. a v sobotu 6. října v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě, zájem vystavovatelů je letos podle informací jeho ředitelky Markéty Hejkalové rekordní.

„Ke dni uzávěrky 31. srpna je přihlášeno 165 vystavovatelů a zbývají jen dvě malá tržní místa. K tradičním vystavovatelům, mimo jiné nakladatelství Host, který letos představí hned pět autorů – Michala Sýkoru, Jiřího Padevěta, Viktorii Hanišovou, Petru Dvořákovou a Antona Hykische, Grada s oblíbeným Zdeňkem Svěrákem, Atlantis s hvězdou veletrhu Martinem Hilským, Mladá fronta se dvěma zahraničními autory, Polákem Mariuszem Suroszem a Němkou Sabine Dittrich či Šulc-Švarc s Magdou Váňovou a Jiřím Žáčkem, přibylo letos několik nových: nakladatelství Altenberg, které představí chorvatského autora Denise Peričiće, nové dravé nakladatelství Mystery Press, Moravské zemské muzeum s autorem Vítem Vlnasem, komiksové nakladatelství Zanir, nakladatelství Ostravské univerzity, Větrné mlýny, které se na veletrh vrací po dlouhé odmlce, zato hned se dvěma zajímavými autory – Ukrajinkou Sofií Andruchovyč a Maďarem Viktorem Horváthem a dva nové „zvířecí“ projekty určené dětem: výtvarná dílna Duhová kočka či knihkupectví Dvě veverky,“ popisuje Markéta Hejkalová.

Markéta Hejkalová

Mottem letošního veletrhu je Století samoty, což odkazuje ke stému výročí rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku Československa. „Na veletrh proto přijede několik spisovatelů ze zemí bývalé monarchie, jejichž knihy vycházejí česky. Kromě už zmíněných to bude Josef Haslinger, rakouský prozaik, dokumentarista a bývalý předseda německého PEN klubu. Nakladatelství Tebenas vydalo jako audioknihu jeho román Jáchymov, věnovaný osudu legendárního českého hokejisty Boži Modrého, který byl v padesátých letech vězněn v Jáchymově. Audioknihu pokřtí v sobotu 6. října ve 12.15 Otakar Janecký a další hokejisté několika generací. Dalším rakousko-uherským autorem je slavný Chorvat Pavao Pavličić, nakladatelství Runa představí jeho román Dixieland, druhým slovenským hostem (kromě Antona Hykische) bude Michal Hvorecký s mrazivou dystopií Troll (česky vydalo Argo), a dále přijede jediný česky píšící rumunský básník Mircea Dan Duta. Historii Československa se se bude věnovat i americká badatelka Mary Heimann, autorka knihy Doskočiště protektorát Jitka Neradová, kniha Život za první republiky Zdeňka Geista, beseda se Zdenou Mašínovou a řada dalších pořadů,“ dodala ředitelka veletrhu.
Hlavními hvězdami jsou na veletrhu ovšem čeští autoři. „Kromě už zmíněných se na čtenáře těší: Eva Tvrdá, Radek Malý, Petr Fiala, Daniela Šafránková, Václav Větvička, Josef Mlejnek, Alena Mornštajnová, Michal Šanda, Irena Dousková, Radim Uzel, Jana Richterová, Michal Viewegh, Pavel Čech, Max Kašparů, Lydie Romanská, Petr Musílek, Milena Fucimanová, Boris Pralovszký a mnoho dalších.
Nebudou chybět ani autoři knih, spjatých s Havlíčkovým Brodem a Vysočinou – např. Michal Kamp a Milan Šustr (kniha Havlíčkův Brod včera a dnes z nakladatelství Tváře), Jarmila Doležalová st., poslední žijící z vypálených Ležáků, Pověsti z Pohledu a okolí Františka Hladíka (vydal Petrkov),“ doplňuje Markéta Hejkalová.
Doprovodný program veletrhu nabídne výstavu Jan Antonín Venuto a jeho dílo v kontextu české veduty a krajinomalby (komentovaná prohlídka v Galerii výtvarného umění bude v pátek 5. října v 15.00), tradiční přednášku nového nositele ceny Littera Astronomica, jehož jméno ovšem zůstane až do 5. října utajené, předveleržní Listování s Lukášem Hejlíkem knihou Timura Vermese Už je tady zas, koncert Rock for Book s Michalem Prokopem a Václavem Koubkem nebo losování návštěvnických vstupenkových knížeček – dva lidé letos mohou vyhrát večeři s oblíbenou spisovatelkou Alenou Mornštajnovou.
Podzimní knižní veletrh má v pátek 5. října otevřeno od 10.00 do 19.00 a v sobotu 6. října od 9.00 do 17.00. Dvoudenní slosovatelná vstupenková knížečka s mnoha kupony na slevy u výstavních stánků stojí 60 Kč, ale ti, kdo si schovali kupon loňské vstupenky, si ji mohou koupit jen za 18 Kč.

Podrobný a průběžně aktualizovaný doprovodný program na www.hejkal.cz.

  • Facebook
  • Twitter