Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Noc kostelů poprvé na Roštejně

/
/
/
1268 Zobrazení



Hrad Roštejn hostí v pátek 25. května poprvé tradiční akci Noc kostelů, návštěvníkům se představí nově zrestaurovaná kaple sv. Eustacha. V sobotu 26. května je možné prohlédnout si hrad se stavebním historikem.

„Lovecký hrad Roštejn nedaleko Telče prochází od roku 2017 procesem úprav v rámci projektu IROP (Hrad Roštejn – zpřístupnění nových expozic). Hlavním cílem je vytvoření nové podoby návštěvnických tras a zabezpečení vystavených sbírkových předmětů. V souvislosti s projektem byl hrad mimořádně uzavřen i v průběhu měsíců dubna a května 2018 a své brány poprvé návštěvníkům otevře mimořádně na Noc kostelů v pátek 25. května. O den později se pak budou moci návštěvníci těšit i na mimořádnou prohlídku interiéru hradu za doprovodného slova stavebního historika. Do běžného celodenního provozu se hrad vrátí o týden později počínaje 1. červnem,“ vysvětluje novinky na hradě jeho kastelánka Kateřina Rozinková.
V rámci programu Noci kostelů bude hrad otevřen od 11.00 až do pozdních večerních hodin (konec plánován na 22.00). Během dne bude otevřeno hradní nádvoří, kde bude k dispozici občerstvení (nejrychlejší návštěvníci obdrží buřty zdarma, dále bude k dispozici pitná voda, čaj, k zakoupení pak další sortiment), volně zapůjčitelné deskové hry a možnost nákupu drobných hradních suvenýrů. Volně bude rovněž přístupná zrestaurovaná kaple sv. Eustacha. V ní se budou moci návštěvníci těšit na oltář, který se opět ukáže ve své původní barevné podobě, na nové historizující zasklení oken nebo kostelní lavice.
„V kapli budou probíhat průvodní slova v časech 12.00, 14.00 a 16.00. Ve večerních hodinách (19.00, 20.00 a 21.00 hod.) budou pak doplněna ještě hraným výstupem kostýmovaných členů Divadelního spolku Karla Čapka z Třeště, který návštěvníky přenese do doby založení hradu. Komentovaná prohlídka bude ve večerních hodinách navíc korunována i pěveckým vystoupením souboru Schola Effatha z Třeště pod vedením Kláry Mikešové. Celý program je zdarma a není nutné se na něj objednávat. Pro zjednodušení dopravy návštěvníků bude v rámci programu Noci kostelů vyjíždět z Telče po celé odpoledne autobus přímo na hrad Roštejn. Zájemci tak mohou stihnout jak program na hradě, tak návštěvu dalších zpřístupněných míst přímo v Telči. Celá akce se koná díky podpoře Římskokatolické farnosti Telč.
V sobotu 26. května v 10.30 proběhne komentovaná prohlídka celé stavby s odborným výkladem. Během této procházky se návštěvníci dostanou i do míst, která jsou zatím v rekonstrukci či kde se nyní finišuje s přípravou nových expozic. Cena prohlídky je 60 Kč, je nutná předchozí rezervace na rostejn@cmail.cz, nebo osobně u pracovníků hradu během Noci kostelů. Prohlídka se uskuteční při minimálním počtu pěti zúčastněných osob,“ dodává Kateřina Rozinková.

  • Facebook
  • Twitter