Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

22. Ji.hlava skončila. Ať žije Ji.hlava 23.

/
/
/
1146 Zobrazení



Dvaadvacátý ročník Ji.hlavy je za námi. Návštěvnost festivalu překonala minulé ročníky bezmála o tisícovku „hlav“ – letos na Vysočinu přijelo více než pět tisíc akreditovaných návštěvníků. Celkem pak ji.hlavský program navštívilo čtyřicet tisíc lidí. Festivalový program uvedl 327 filmů v osmi kinosálech a téměř dvě stě diskuzí. 

Česká dokumentární radost ale pokračuje. V lednu totiž startuje projekt Česká radost v českých kinech. „Hostem letošního festivalu byl dlouholetý starosta Hirošimy Tadatoshi Akiba, který část svého života zasvětil boji za jaderné odzbrojení a byl desetkrát v řadě nominován na Nobelovu
cenu míru. V Ji.hlavě řekl, že ‚i když nevidíte hned výsledky toho, co děláte, je i tak důležité smysluplné věci dělat, protože výsledky se nakonec dostaví‘. Jsem rád, že letošní ročník festivalu ukázal, že sny má smysl realizovat. Těší mě, že Ji.hlava letos překonala své divácké rekordy. Ale ještě podstatnější je energie, kterou diváci i tvůrci sdíleli,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka.

Atmosféra festivalu, foto: Jan Hromádko

Na letošní Ji.hlavu přijelo 5310 návštěvníků. Z 327 promítnutých filmů bylo 100 uvedeno ve světové, 17 v evropské a 23 v mezinárodní premiéře. Filmy letos soutěžily v jedenácti sekcích. Promítalo se v osmi kinosálech v Jihlavě i Třešti. Program nabídl sto třicet diskuzí po filmových projekcích a téměř čtyřicet v rámci Inspiračního fóra. To letos hostilo osmdesát hostů z celého světa: nechyběl mezi nimi například polský novinář Adam Michnik, mexická odbornice na vzdělávání Emiliana Rodríguez Morales nebo výše zmíněný starosta města Hirošima Tadatoshi Akiba. Pozornost diváků si získal snímek Svědkové Putinovi Vitalije Manského o současném ruském prezidentovi i Aquarela ruského dokumentaristy Viktora Kossakovského. Z českých snímků pak zaujal vítěz letošní České radosti – Uzamčený svět Karla Žaluda, který reflektuje život ve vězení. Zájmu se těšila také „zóna virtuální reality“, která letos uvítala čtyři stovky návštěvníků. Sekce s názvem Překrásné nové světy nabídla šest stanovišť s interaktivními díly. Ve „VR kině“ pak Ji.hlava promítla osm bloků krátkých filmů a stala se tak největší festivalovou přehlídkou virtuální reality u nás.

Atmosféra festivalu, foto: Monika Abrahámová

Pět set deset dětských diváků pak přivítala Ji.hlava dětem. Šestidenní program pro děti nachystal osmnáct bloků workshopů, dvacet jedna filmových promítání a další doprovodný program. Desítky aktivit proběhly také v rámci „industry programu“, určeného pro filmové profesionály. Těch letos do Jihlavy přijelo téměř dvanáct set z celého světa. Proběhl například vzdělávací workshop Emerging Producers, Festival Indentity nebo Konference Fascinace zaměřená na distribuci experimentálních filmů. „Letošní ročník potvrdil, že se Ji.hlava stává stále populárnější destinací pro filmové profesionály. Mnozí z nich oceňují vedle výjimečné atmosféry hlavně kvalitní industry program. Ji.hlava je místem, kde se potkávají talenty a vznikají nečekané spolupráce a originální dokumentární projekty,“ uvedla vedoucí programu pro filmové profesionály Jarmila Outratová.

V lednu pak dokumentární slavnosti pokračují projektem Česká radost v českých kinech. Čtyři filmy právě ze soutěžní sekce Česká radost půjdou do kin po celé republice. Politickou situaci v současném Orbánově Maďarsku přiblíží film Iluze režisérky Kateřiny Turečkové, prezidentská kampaň Michala Horáčka je tématem filmu Máme na víc režisérů Robina Kvapila a Radima Procházky, o životě sokolů pak vypráví film Dobrý život
sokola Bendy. Diváci se mohou těšit i na Pasažéry Jany Borškové, která na letošní Ji.hlavě získala cenu studentské poroty.

  • Facebook
  • Twitter