Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třetí ročník festivalu Start film zahájen, do Bystřice dorazil Ondřej Havelka

/
/
/
1020 Zobrazení



V sobotu 4. srpna se do Bystřice nad Pernštejnem začali sjíždět nejprve mladí filmoví nadšenci. Jejich cílem se stal třetí ročník Start filmu, který se letos koná pod heslem Taky to vidíš jinak? 

Na festival studentské tvorby se totiž přijeli nejen bavit, ale taky se něco nového naučit na filmových workshopech. První z nich odstartoval už v sobotu odpoledne, a to velmi zábavně a netradičně. Účastníci workshopu experimentální tvorba se pod vedením svého lektora, experimentálního filmaře Ondřeje Vavrečky vypravili hledat zvláštní pomůcky – například staré rezavé kusy kovu, opuštěný volant, šišky nebo klacíky.

Výtvarník hollywoodských filmů Kurt van der Basch, pořadatel festivalu Josef Čadík a Ondřej Havelka na zahájení festivalu

Odpoledne dorazil do Bystřice i netrpělivě očekávaný host letošního zahájení festivalu – hudebník, herec a režisér Ondřej Havelka, pro kterého byl jako překvapení přichystán speciální vůz. A ne jen tak ledajaký. Historický automobil značky Tatra ho nadchl, stejně jako ostatní hosty, kteří se na slavnostní zahájení do bystřického Kulturního domu svezli nablýskanými veterány. Mezi nimi byl například i storyboardista a výtvarník hollywoodských filmů Kurt van der Basch nebo režisér Václav Kadrnka – držitel Křišťálového glóbu z festivalu v Karlových Varech za snímek Křižáček. S oběma se můžete potkat na festivalových projekcích jejich filmů a oba také jako lektoři povedou na Start filmu workshopy pro studenty.

Režisér Václav Kadrnka – držitel Křišťálového glóbu z MFF Karlovy Vary za film Křižáček

Po oficiální části večera se hosté, organizátoři a partneři Start filmu přesunuli na Masarykovo náměstí, kde se odehrála druhá část slavnostního zahájení. Místo pouličních lamp náměstí tentokrát rozzářila projekce letního kina. Na programu byl Hastrman – filmový režijní debut Ondřeje Havelky, který pověsti „dokonalého gentlemana“ dostál na výbornou. Přítomné publikum zaujal vybraným projevem, jemným humorem i samozřejmostí, s jakou fanouškům podepisoval třeba své gramodesky. Diváci měli navíc po skončení projekce možnost se o filmu dozvědět ještě víc, protože režisér se zdržel na diskuzi a odpovídal na všechny zvídavé otázky, včetně té, co ukrývá ve svém kufříku – vždy připraven s sebou stále nosí notýsek, kam si zapisuje bezprostřední nápady a inspirace.

Pohodová festivalová atmosféra vydržela až do pozdních večerních hodin, kdy oslavy pokračovaly už v neformálním duchu v různých částech města. Zahájení třetího ročníku je tedy úspěšně za námi. Mnoho dalšího nás ale ještě čeká. Sledujte proto dál program Start filmu a aktuality na jeho oficiálních stránkách www.startfilm.cz.

Autorka: Nikola Tauvinklová

 

  • Facebook
  • Twitter