Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Živé kino začíná v pátek v Jihlavě

/
/
/
853 Zobrazení



Letošní Ji.hlava vyjela do ulic trolejbusem s tématem paměti: šestnáctý festivalový trolejbus představil na jihlavském Masarykově náměstí ředitel festivalu Marek Hovorka. V Jihlavě také začíná v pátek 24. srpna Živé kino, které pozve diváky na výrazné současné dokumenty.

Jihlavské Živé kino pozve diváky na výrazné současné české dokumenty, promítat se bude na nečekaných místech: v autosalonu i na nádražním peronu. A to nejsou všechny novinky: Ji.hlava otevře novou sekci pro studentské filmy z regionu střední a východní Evropy a nabídne šestidenní dětský program Ji.hlava dětem.

Z filmu Mečiar

Ředitel festivalu dokumentárního filmu Ji.hlava Marek Hovorka představil dnes dopoledne na jihlavském Masarykově náměstí každoroční festivalový trolejbus; ten bude křižovat jihlavské ulice letos už po šestnácté. „Pamatuji si, jaké pozdvižení kdysi v Jihlavě vyvolal první trolejbus celý polepený reklamou. Je to až úsměvné, když si uvědomíme, jak jsme dnes reklamou přesyceni. Tehdy na něm mohli všichni nechat oči. Proto si moc vážím toho, že společnost Snip hledá způsob, jak vedle klasické reklamy najít způsob, jak propagovat i místa nebo události, které nám mohou dělat radost – jako je třeba ZOO nebo náš festival dokumentárních filmů,“ říká Marek Hovorka.

Plná galerie dětí
Dvaadvacátá Ji.hlava nabídne oproti loňsku ještě bohatší doprovodný program pro děti a mládež. Děti od dvou do čtrnácti let se můžou těšit na zábavný i naučný festival, který nabídne filmové projekce, divadelní představení, workshopy.

Z filmu Mečiar

„Oblastní galerie Vysočiny se stane pomyslným Domem dětí, kde bude k mání dětský koutek s celodenním provozem pro ty nejmenší a kde ti starší mohou navštívit třeba kupoli mobilního planetária a sledovat vybrané přírodovědné dokumenty,“ přibližuje Iva Honsová z Centra dokumentárního filmu, které na programu spolupracuje. A nejen to: „Menší děti mohou každý den navštívit výtvarnou dílnu, ty větší možná naláká rapper Bonus nebo Mary C z Rádia Wave, kteří připraví zvukové workshopy. S teoretičkou vizuální kultury Andreou Průchovou pak zvídaví návštěvníci mohou proniknout do zákulisí letošního festivalového plakátu,“ dodává Honsová. Chybět nebudou ani každodenní divadelní představení, třeba Buchty a loutky, koncerty, projekce dokumentárních filmů nebo večerníčků.

Kino v autosalonu
Na říjnovou Ji.hlavu láká i letos srpnové Živé kino. Diváci tu na netradičních místech budou mít možnost zhlédnout pozoruhodné české filmové dokumenty. Třeba snímek Hranice práce Apoleny Rychlíkové, který pojednává o nejhůř placených zaměstnáních, proběhne nedaleko jihlavské Modety. Nebo snímek Mečiar režisérky Terezy Nvotové, který bude k vidění před jihlavským hotelem Zlatá hvězda, kde se ve dvaadevadesátém dělila československá republika. Anebo dokument Petra Horkého Švéd v žigulíku, který v jednom jihlavském autosalonu předvede, jak napravit chátrající automobilku v bývalém Sovětském svazu. Do Brna pak přenese diváky ironicky laděný snímek Všechno bude fajn Robina Kvapila. A nebude chybět ani pásmo krátkých filmů z dílny FAMU: Malá, Bo Hai, Všechno má svůj čas nebo Moderní Jánošík; všechny snímky jsou tak akorát dlouhé, aby divákům zpestřily čekání na vlak na jihlavském nádraží. „Těší nás, že film, který v loňském roce v světové premiéře zahajoval jihlavský festival, snímek Mečiar, byl vybrán Evropskou filmovou akademii mezi patnáct nejlepších evropských dokumentů roku, a bude tak bojovat o evropského ,Oscara‘,“ říká Marek Hovorka. Živé kino proběhne v Jihlavě od 24. do 31. srpna a je i díky podpoře města Jihlava zdarma.

Studentské filmy mají svoji soutěž
Pod hlavičkou sekce Mezi moři budou jako další letošní novinka Ji. hlavy soutěžit studentské filmy z regionu střední a východní Evropy. Vítězové získají, díky spolupráci s Current Time TV, finanční ohodnocení.
22. ročník MFDF Ji.hlava proběhne od 25. do 30. října; do 1. října je možné pořídit výhodnou akreditaci za 600 Kč.

  • Facebook
  • Twitter