Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zima může začít, lavičky z jihlavského náměstí zamířily k zimnímu spánku

/
/
/
794 Zobrazení



Obří tahač ve středu 28. listopadu několikrát zamířil na Masarykovo náměstí v Jihlavě a svezl téměř všechny místní lavičky do zimního úložiště.

Na náměstí obvykle bývá zhruba šedesát bílých lázeňských laviček. Na první pohled možná vypadají všechny stejně, ale jsou dokupovány během let od různých výrobců a drobně se liší rozměry a váhou. Průměrná váha jedné lavičky je 50 kg, některé jsou dlouhé 150 cm, ale většina má délku dva metry.

Lavičky na zastávkách městské hromadné dopravy zůstávají na svém místě zpravidla po celý rok. Odváženy jsou jen ty, které by překážely prohrnování sněhu a zimnímu posypu a znesnadňovaly by tak provádění zimní údržby. „Ve správě máme i mobilní lavičky v parku Gustava Mahlera a několik dřevěných posezení – lavice se stolem a přístřeškem z masivního dřeva. Ty jsou osazovány na různé lokality ve městě, například u Borovinky, u Staré Plovárny nebo i na některých dětských hřištích, aby se mohly maminky s dětmi schovat v létě před sluncem,“ uvádí Aleš Zabloudil z Odboru správy realit města Jihlavy.

Vedle tohoto odboru má část městských laviček na starost také Správa městských lesů, konkrétně v parčíku na Jiráskově ulici vedle FC Vysočina a po dohodě s dopravním podnikem i na části frekventovaných zastávek městské hromadné dopravy. 

Během roku jsou všechny lavičky dvakrát až třikrát důkladně omyty, záleží na míře jejich znečištění. Nejvíce bývají lavičky na náměstí znečištěny lepkavým pylem z lip okolo morového sloupu. Minulou zimu byly také všechny lavičky během zimního uskladnění nově natřeny, nátěr se následně obnovuje po zhruba třech letech, nebo dle aktuální potřeby.

„Čas od času se stane, že se některé lavičce ulomí noha, lavičku pak buď vyměníme za náhradní, nebo jí necháme opravit a vrátíme zpátky. Většinou dochází k poškození při manipulaci během různých akcí na náměstí, kdy třeba trhovcům některá překáží a posunují ji. Naopak s vandalismem se zde moc nesetkáváme,“ dodává Aleš Zabloudil.

Zpátky na náměstí se lavičky vrátí zhruba v dubnu příštího roku.

  • Facebook
  • Twitter