Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zdeněk Šplíchal v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě

/
/
/
930 Zobrazení



Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě pořádá v úterý 4. září v 17.00  prostorách galerie na Masarykově náměstí v Jihlavě vernisáž výstavy Zdeněk Šplíchal – Vědomí (ne)skutečnosti. Zdeněk Šplíchal patří dlouhá léta k nejvýraznějším výtvarným umělcům Vysočiny. Expozice představuje jeho tvorbu v širokém spektru technik, v průběhu několika desetiletí. 
Zdeněk Šplíchal není solitér, jak by se mohlo na první pohled zdát, patří ke generaci výtvarníků, kteří zaujali pozice moderního umění a navzdory nepřejícímu společenskému vývoji, drželi povědomí o poslání a kreativitě tohoto.
Tito umělci prošli jakousi společenskou i výtvarnou izolací, zároveň však o to více drželi při sobě. A to nejen v onom zmiňovaném regionálním světě, ale i v celorepublikovém povědomí, zásluhou umělců, sběratelů, příznivců a teoretiků. Zde je třeba připomínat především Jiřího Valocha, který objížděl celou republiku (a někdy i Střední Evropu) a byl tím, kdo zprostředkovával kontakty, pořádal výstavy, udržoval umělce v tvůrčím napětí. Zdeněk Šplíchal a jeho třebíčští přátelé – umělci, potkávali ve svém městě slavného surrealistického a konceptuálního umělce, učitele a přítele Ladislava Nováka. V nedalekém Brně se účastnili Školy výtvarného myšlení Igora Zhoře. A jak to jen bylo možné, stal se Zdeněk studentem Teologické fakulty Jihočeské univerzity. Tak umí kvalifikovaně zužitkovat své vědomosti i jako kurátor výstav v třebíčské bazilice sv. Prokopa, památce Unesco,“ popisuje Petr Štěpán z Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě.
Současná výstava v Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě představuje jeho tvorbu v širokém spektru technik, v průběhu několika desetiletí. Právě ke Zdeňkovu významnému výročí byl vytištěn obsáhlý katalog doprovázející vysočinskou sérii Zdeňkových letošních výstav.

  • Facebook
  • Twitter