Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Žďárský zámek v únoru nabídne večerní prohlídky nebo večeři ve freskovém sále

/
/
/
776 Zobrazení



Únorový program na žďárském zámku potěší milovníky historie i dobrého jídla. Zámek ve Žďáru nad Sázavou je jednou z mála památek, která má otevřené dveře od ledna až do konce roku.

V polovině února se tradičně uskuteční večerní prohlídky, tentokrát s názvem Za osobnostmi barokního kláštera. Samotná prohlídka začne v Muzeu nové generace projekcí věnovanou opatu Václavu Vejmluvovi, jedné z nejvýraznějších osobností žďárského kláštera. Divadelní scény vás 18. a 19. února přenesou do dob rozkvětu barokního kláštera, ale stanete se také součástí spletitých událostí. Setkáte se s kardinálem Františkem Ditrichštejnem, architektem Janem Blažejem Santinim nebo několika žďárskými opaty i řeholníky. Půvab zámeckých barokních budov podtrhnou videoprojekce z Muzea nové generace nebo malebné zvuky houslí. Prohlídky jsou součástí letošních oslav 300 let od vysvěcení poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.
Místo na prohlídce si mohou zájemci rezervovat na www.zamekzdar.cz.


Poslední únorovou sobotu 26. února zavoní ve Freskových sálech lahodné pochoutky i dobré pivo a víno. Koná se totiž v pořadí druhý Gastrovečer, tentokrát masopustní. Kreativní mistři kuchaři a jejich studenti ze ždárské Střední gastronomické školy Adolpha Kolpinga připraví degustační šestichodové menu s důrazem na kvalitu, lokálnost i příběhy jednotlivých surovin. Na jídelníčku nebudou chybět filírovaná kachní prsa připravovaná metodou „sous-vide“ na lůžku zázvorovo-medové červené řepy nebo pomalu pečený vepřový bůček servírovaný s domácími bramborovými noky.
Po celý večer bude k umocnění zážitku hrát cimbálová muzika Klaret z Mikulova, v čele s primášem Jiřím Vrbkou. Vstupenky mohou zájemci zakoupit na www.zamekzdar.cz, v turistickém informačním centru města na náměstí Republiky nebo přímo na zámku.

Otevírací doba zámku je od úterý do neděle mezi 9.00 a 17.00. Prohlídky Po stopách Santiniho se konají i v zimě každé úterý, čtvrtek a sobotu mezi 10.00 a 16.00.

  • Facebook
  • Twitter