Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Žďár bude mít dvě nové lávky pod Bránským rybníkem, dostanou výrazně jinou podobu

/
/
/
288 Zobrazení



Hned dvě nové lávky budou brzy sloužit pěším ve Žďáře nad Sázavou, jsou to lávky Bránská a Táferna u Bránského rybníka. Mají novou, výrazně jinou vizuální podobu, pochází z návrhu městského architekta.

Čím dál častější opravy dřevěných prvků a zhoršující se technický stav stávajících dvou lávek pod Bránským rybníkem, jsou hlavní důvody pro jejich opravu. Lávky jsou na evropské cyklistické trase EuroVelo 4 a jsou důležité pro turisty i místní. Firma začala s pracemi během července, hotovo má být do konce letošního roku.

Bránská lávka získá podobu ocelového hranolu s pochozí plochou z dřevěných fošen, zábradlí vyplní kovová síť. Lávka Táferna bude působit jako molo nad vodou s bočními prostory mimo hlavní průchozí část. Ocelové zábradlí bude mít nad opěrami vrátka pro přístup na boční relaxační části. Čtverec o rozměrech 7×7 metrů bude mít podlahu z dubového dřeva.

U obou lávek pod Bránským rybníkem počítá město s náklady zhruba 6,5 milionu korun s DPH. „S náklady pomůže dotace, už přiznané prostředky z Fondu Vysočiny pokryjí 1,3 milionu korun,“ doplňuje dotační specialista Roman Přecechtěl.

Letos jsme navíc zprovoznili nově zrekonstruovanou lávku pro pěší na Dvorské ulici. Lávka na Dvorské ulici vyjde na 1,64 milionu korun bez DPH. Dřevěná lávka na Dvorské sloužila pěším mnoho let. Kvůli složitému technickému řešení konstrukce však byla velmi náročná na údržbu. „Kromě nové konstrukce získala lávka i novou pochozí plochu, kterou doplňuje ocelové zábradlí, kovová síť a podsvícení. Opravy se dočkal i povrch navazujících chodníků, což podpoří historický charakter přilehlého dopravního mostu,“ vysvětluje Dana Wurzelová z odboru komunálních služeb.

  • Facebook
  • Twitter