Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Běžkařský okruh v Českém mlýně v Jihlavě se na víkend připravuje pro veřejnost

/
/
/
345 Zobrazení



Ve středu 10. a ve čtvrtek 11. ledna byla trať v okolí Českého mlýna v Jihlavě provizorně zpřístupněna. Jezdilo se i po nerozhrnutých hromadách nastříkaného technického sněhu. Na víkend už bude připraven minimálně půlkilometrový okruh.

Nikde jinde na Jihlavsku se totiž nedá běžkovat na přírodním sněhu. Okruh proto využívaly například i děti z jihlavských škol v rámci tělocviku.

V pátek 12. ledna se trať upravuje do definitivní podoby. „Chceme na víkend připravit přibližně půlkilometrový okruh, který povede od nástupního místa ke skateparku. V následujícím týdnu okruh prodloužíme až po dálniční přivaděč. Čerstvě nastříkaný sníh totiž musí asi 48 hodin zrát a takzvaně promrznout. Trať bude upravena na klasiku i na bruslení,“ řekl Martin Kratochvíl ze spolku Lyžařské Jihlavsko. Podle jeho slov zatím běžkaři jezdili po krátké trati a také jakémsi lyžařském pumtracku plném hromad nastříkaného technického sněhu. 

V pátek 12. ledna už se rolbou rozhrnovaly hromady do souvislé rovinatější vrstvy. Trať bude na víkend upravena v dostatečné šířce pro oba styly. „V podkladu máme minimálně 70 až 80 cm sněhu, který, jak věříme, bez problému přečká i případná oteplení. Na pátek 23. února 2024 jsme připravili celodenní lyžařské závody. Dopoledne proběhnou závody školních štafet a odpoledne závody pro veřejnost,“ slíbili organizátoři ze spolku Lyžařské Jihlavsko.

Sníh se v Českém mlýně vyrábí pomocí elektřinou poháněného vysokotlakého čerpadla a sněhových děl z vody odebírané z řeky Jihlava. Podchlazená voda je pod vysokým tlakem vháněna do trysek děla a vzniklá vodní mlha v mrazivém vzduchu dopadá na zem ve formě takzvaného technického sněhu. Nejsou v ní žádné chemické přísady a bez obav tak mohou okruh nebo hromady nastříkaného sněhu využívat k zimním radovánkám i rodiče s malými dětmi.   

  • Facebook
  • Twitter