Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zámek v Kamenici nad Lipou se zaplní hračkami

/
/
/
918 Zobrazení



Areál zámku v Kamenici nad Lipou bude na začátku prázdnin tradičně několik dnů patřit výhradně hračkám. Od středy 11. do neděle 15. července se tady uskuteční v pořadí 13. ročník festivalu hraček z přírodního materiálu Hračkobraní.

Hračkobraní chce být především přátelským a pohodovým setkáním všech, kdo si rádi hrají, a to bez ohledu na věk. Patří nejen hračkářským profesionálům, ale hlavně těm, kterým se hračky líbí a chtějí svým dětem udělat radost nákupem nové hračky nebo vytvořením vlastní v některé z tvořivých dílen. Cílem organizátorů je propagovat české autorské hračky z přírodního materiálu, obnovit důvěru veřejnosti k nim a zároveň představit alternativu k hračkám, které jsou dnes běžně k dostání v síti hračkářských obchodů.

Přehlídky hračkářské tvorby na zámeckém nádvoří se tentokrát zúčastní celkem 19 výrobců krásných hraček, tedy nejvíce v dosavadní historii festivalu. V cca 30 tvůrčích dílnách (m.j. výroba lodiček, textilních maňásků, tvoření z pedique, tvoření z papíru, drátování, slámování, malování na trička, hrnečky a další materiály, hrnčířský kruh, origami, enkaustika a mnoho dalších) budou návštěvníci rozvíjet své dovednosti při vlastnoruční výrobě hraček a dalších předmětů. Doprovodný program nabídne loutková i činoherní pohádková divadelní představení, vystoupení kejklíře, chůdochodce nebo výuku žonglování.

Pro návštěvníky festivalu je připravena celá řada výstav. Mladé adepty hračkářské tvorby zastupují práce studentů oboru hračka Vyšší odborné školy uměleckoprůmyslové a střední uměleckoprůmyslové školy Praha-Žižkov. Jako každoročně je prezentována přehlídka hraček oceněných v roce 2017 značkou Správná hračka – vybráno odborníky. Uměleckoprůmyslové museum v Praze nabízí ze svých sbírek stálou expozici pokojíčků pro panenky pod názvem 1 + KK pro panenky a velmi populární a obdivovanou expozici Angličáci.

Pořadatelem Hračkobraní je Správa kulturních zařízení města Kamenice nad Lipou. Významnými spolupracovníky pak Město Kamenice nad Lipou, Uměleckoprůmyslové museum v Praze (správce zámku v Kamenici nad Lipou, kde se festival koná), Unie výtvarných umělců ČR, Asociace hračka, Sdružení pro hračku a hru a další. Další informace naleznete na www.hrackobrani.cz.

 

  • Facebook
  • Twitter