Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zahajovací koncert hudebního festivalu v Jaroměřicích nad Rokytnou

/
/
/
411 Zobrazení



V sobotu 6. srpna večer se rozeznělo zámecké nádvoří jaroměřického zámku skladbami Otty Nicolaije, W. A. Mozarta, Gaetana Donizettiho, Giacoma Rossiniho, Charlese Gounoda, Georgesa Bizeta, Arrigota Boita a Georgeho Gershwina při zahajovacím galakoncertu 24. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského.

Zahajovací galakoncert je tradiční klasickou slavnostní předehrou celého festivalového programu. Souzvuk lidských hlasů a symfonického orchestru ve skladbách písní milostných zazpívali a předvedli slovenská sopranistka Slávka Zámečníková a slovenský basista Peter Kellner. O hudební požitek se postarala Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou dirigenta Christiana Knüsela.

Dějiny opery se píší už čtyři staletí. Občas se sice objevily hlasy, že je opera mrtvý útvar, který už nikoho neoslovuje a neosloví. Vždy ale přišli skladatelé, kteří našli zajímavé náměty, vynikající libretisty a především uměli napsat hudbu, která všechny zaujala. Sobotní galakoncert nabídl malý pohled do italské, německé, francouzské a americké operní tvorby. Koncert slovem provázel Jaromír Javůrek.

Další koncerty festivalu proběhnou v úterý 9. srpna od 19.30 v Jaroměřicích nad Rokytnou, ve čtvrtek 11. srpna od 19.30 na zámku ve Valči u Hrotovic, v pátek 12. srpna od 20.00 v pivovaru Dalešice, v sobotu 13. srpna od 20.30 v Jaroměřicích nad Rokytnou, v úterý 16. srpna od 20.00 na zámku ve Valči, ve středu 17. srpna od 19.30 v Třebíči v bazilice sv. Prokopa, ve čtvrtek 18. srpna od 19.30 v Jaroměřicích nad Rokytnou a v sobotu 20. srpna od 20.30 hostí závěrečný koncert znovu Jaroměřice nad Rokytnou.

  • Facebook
  • Twitter