Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Začíná Den Architektury, který přinese pestrý program i na Vysočinu

/
/
/
890 Zobrazení



První říjnový týden bude ve znamení festivalu Den Architektury, který představí široké veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje. Návštěvníci se mohou těšit v celé ČR i na Slovensku na prohlídky jindy nepřístupných staveb i procházky po známých i neznámých místech s poutavým výkladem odborníků. Bohatý program nabídne i Vysočina.

V Jihlavě UNArchitekti ukáží dvě inspirující historické stavby v ulici Matky Boží – dům Matky Boží 28 patří svým prostorovým řešením k tomu nejzajímavějšímu, co jihlavské měšťanské domy nabízejí. Malý a složitý dům Matky Boží 35 do sebe integroval gotickou kapli kostela Nanebevzetí Panny Marie. Minulost, současnost a budoucnost zimního stadionu představí architekt David Beke, manažer pro výstavbu nové multifunkční Horácké arény.
V Humpolci se vydají po architektuře malého města ve stopách velkých architektů jako například Josef Gočár či František Kavalír. Město nabídne i komentovanou prohlídku areálu 8smičky s autorem přestavby industriální budovy na zónu pro umění.
Ve Žďáře na Sázavou se mohou zájemci vydat na procházku po sochách, venkovních mozaikách a jiném normalizačním umění ve veřejném prostoru za doprovodu sochaře a autora projektu Vetřelci a volavky Pavla Karouse.

ProgrameDne Architektury na Vysočině

V pořadí devátý ročník festivalu Den architektury se uskuteční od úterý 1. do pondělí 7. října ve více jak devadesáti městech a obcích po celé České republice a šestnácti místech na Slovensku. U příležitosti výročí 30 let od Sametové revoluce se celým letošním programem jako hlavní linie vine téma Svobodné architektury. Rozmanité procházky ukážou nejen pozitivní směřování porevoluční architektury, ale i opakování tehdy přežitých vzorů ze západní společnosti jako např. výstavbu satelitních předměstí. Součástí svobodného stavění, které ovlivnilo charakter města, byly bezesporu i stavby obchodních center, z nichž některá prozkoumáme a opomenuty nebudou ani stavby nových bankovních domů. Druhá tematická linka oslavuje stoleté výročí od založení vlivné výmarské školy Bauhaus.

Součástí Dne architektury bude opět i filmový festival Film a architektura, který proběhne nejen v Praze, ale i v desítce dalších měst. Věnovat se bude především hlavním tématům festivalu.

Podrobný program mezinárodního festivalu Den architektury 2019 v jednotlivých městech v ČR i na Slovensku je k dispozici na www.denarchitektury.cz.

  • Facebook
  • Twitter