Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Záchranáři z Vysočiny měli rušné vánoční svátky

/
/
/
304 Zobrazení



Záchranáři z Vysočiny museli letos o Vánocích uskutečnit nejvíce výjezdů za posledních několik let. Během svátečních dnů vyjeli k 537 zásahům, což je zhruba o 140 více než v předchozích letech.

„Jen během Štědrého dne a večera museli naši zdravotníci vyjet do terénu téměř sto šedesátkrát. Pro srovnání například loni jsme uskutečnili 128 výjezdů, před dvěma lety 118,“ udělal výčet Petr Janáček, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.
Podle jeho slov měla na zvýšeném počtu výjezdů vliv vlna respiračních onemocnění, zdravotníci zaznamenali u pacientů nejčastěji stavy dušnosti, horečku, kolaps či bolesti na hrudi. „Nechyběly ale ani události v souvislosti s oslavami svátků,
například bolesti břicha způsobené přejedením či stavy po nadměrné konzumaci alkoholu.
Necelá stovka výjezdů byla o svátcích k pacientům s úrazy a deset zásahů našich zdravotníků si vyžádaly dopravní nehody. K jedné z nich, ke které došlo na Štědrý den na Jihlavsku, musel dokonce vzlétnout i vrtulník letecké záchranné služby, který pacienta s podezřením na těžší zranění transportoval do nemocnice v Brně,“ dodal Petr Janáček.
Podle jeho slov je před záchranáři další neméně náročné období, silvestrovské oslavy. „I při vítání nového roku je potřeba dbát na své zdraví. Lidé by měli být za každé situace obezřetní a vyhnout se zvýšené konzumaci alkoholu, který riziko vážných úrazů mnohonásobně zvyšuje. Rádi bychom také připomněli základní pravidla při používání zábavní
pyrotechniky. Pokud se už někdo rozhodne oslavit příchod Nového roku se vší parádou, měl by používat pouze kvalitní pyrotechnické výrobky a dbát na pravidla uvedená na výrobku. Důležitá je bezpečná manipulace, vzdálenost a povolená věková hranice,“ varuje Petr Janáček.

Úvodní foto: archiv Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina

  • Facebook
  • Twitter