Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Z Havlíčkova Brodu až na Island za soptícím vulkánem

/
/
/
1104 Zobrazení



Vášnivý fotograf, cestovatel a také velký dobrodruh Jiří Benda z Havlíčkova Brodu, neodolal možnosti splnit si svůj sen a vyrazil fotit na Island. Jaká byla cesta za soptícím vulkánem co všechno bylo nutné před odletem zařídit a nejen to, se dozvíte v dnešním rozhovoru.

Jirko, jak ses dostal k focení, jaké byly tvoje začátky?
K focení jsem se dostal v roce 2016, mám rád přírodu a trávil jsem dost času v horách a sledoval západy a východy slunce. Dostal jsem možnost koupit výhodně zrcadlovku a tím to vlastně začalo. Fotil jsem všechno možné ale nejvíc mě to táhlo do krajiny. Zlom přišel v roce 2018 kdy jsem zachytil Meteorický Roj Perseid na Šumavě a s touhle fotografií jsem měl velký úspěch jak v Čechách i zahraničí. Začal jsem se věnovat focení víc a také jsem začal pořádat fotokurzy a expedice.

Pokud by s tebou někdo chtěl vyrazit fotit je nějaký způsob?
Jezdím spíš sám. Teď na Islandu jsem byl sám šest dnů, potom jsem tam potkal kamarády ze Slovenska. Jinak mám připravené fotokurzy a expedice zaměřené na teoretickou i praktickou část a kurzisté si odváží z lokalit nádherné snímky.

Kam všude jsi už vycestoval za focením?
Nejraději fotím Alpy, Rakousko, Švýcarsko, Německo ale také Norsko, Kanárské Ostrovy – Tenerife a Slovensko.

Získal jsi už také za svou fotku nějaké ocenění?
V roce 2018 to byl snímek Perseid ze Šumavy, Nikon kalendář, astropis, a mnoho dalších. V roce 2019 panoramatický snímek noční oblohy ze Slovenska – Epson PANO AWARDS a třetí místo. V roce 2020 zamrzlý vodopád – Czech NaturePhoto – česká prestižní soutěž a první místo. V roce 2021 série noční fotografií z Česka (Noční obloha na Šumavě, Kometa C-neowise,) série panoramatických fotografií z hor, série české přírody – všechno nominace ve světové soutěži FINE ART PHOTOGRAPHY. Další soutěže nejsou vyhodnoceny, ale opět se dostala moje fotografie do výběru Czech NaturePhoto.



Jak se zrodil tvůj nápad vycestovat na Island?
Island byl můj sen už několik let. Když 19. března vyšla zpráva, že na hoře Fagradalsfjall započala sopečná erupce, bylo rozhodnuto.

Co všechno bylo v této době nutné před cestou zařídit?
Nevím jak je to teď po 14 dnech, věci se dost mění. Měl jsem vystavený certifikát o prodělání Covid-19 v angličtině. Podle informací islandské vlády se nemuselo s tímto certifikátem do pětidenní karantény. Přihlášení ke vstupu na islandskou půdu vám web vygeneruje čárový kód a tím se všude prokazujete. Původní let z Vídně byl zrušený, a tak jsem našel letenky z Polska. Tam jsem letěl z Katowic, zpátky do Varšavy. Do Polska jsem potřeboval antigenní test starý 48 hodin, ke vstupu na Islandu PCR test ne starší 72 hodin. Po vystoupení z letadla jsem zažil těžké chvíle. Certifikát místní pracovník neuznal a poslal mě do karantény. Byl pátek večer a já řešil s pracovníkem červeného kříže, že se jedná o chybu. Pokračování bylo v sobotu ráno a nakonec mě pustili až pozdě odpoledne. Během další pěti dní jsem zjistil, že se podmínky v den mého odletu změnily a už vyžadovali jen „očkovací pas“. Další, co je potřeba, je půjčit si auto, bez toho se cestovat nedá.

Vulkán na Islandu


Aktivní vulkán je teď velké lákadlo, jak to přímo na místě vypadá?
Na místě to vypadá úchvatně, už z dálky je vidět kráter z kterého kouří dým. Po příchodu blíže je vidět jak z něj stříká láva. Dostal jsem se až k tekoucí lávě, je to nebezpečné, člověk musí být opatrný. Další riziko je z nadýchání plynu, která sopka vypouští.
Mám štěstí ale i smůlu, vítr rozplyne plyn ale je tak silný, že mě shodí stativ a objektiv mě spadne na zem. Měním objektiv a pokračuji ve focení.
Po setmění se všude tam kde tekla láva rozzářila červená barva. Najednou ta síla přírody byla ještě mocnější. Velké sopečné erupce, které střílí lávu několik metrů daleko ve mě zanechají vzpomínky do konce života. Sopku jsem navštívil o pár dnů později znovu a už tady bylo více kráterů a cela oblast je jiná hned jiná. Láva vytéká daleko od do krajiny.

Na Islandu jsi toho viděl ale mnohem víc, co všechno jsi stihl vyfotit?
Hlavní priorita byla sopka, Island ale nabízí spoustu nádherných míst. Jsou zde ledovce, velké vodopády, polární záře, potoky a vrcholy, oceány a pobřeží. Snažil jsem se vyfotit od každého něco, přesto mě toho ještě hodně zbývá na příští návštěvu Islandu.

Kde všude je možné vidět tvé fotky? Plánuješ například nějakou výstavu?
Moje fotky jsou aktuálně vidět na instagramu, facebooku a na webových stránkách kde píšu i nějaké články. Bohužel v současné situaci výstava zorganizovat nejde, ale až se všechno uklidní, budu o tom hodně přemýšlet.

Jakou další výpravu plánuješ, nebo kde tě bude možné potkat s fotoaparátem?
Koncem května vedu fotokurz na ostrově Tenerife. Bude zamřený na focení noční oblohy, která je zde unikátní a samozřejmě využijeme i ostatní možnosti ostrova. Jinak bych rád zachytil jarní kvítí a vše co rozkvete, třeba u nás na Vysočině medvědí česnek a mnoho dalšího.

Medvědí česnek na Vysočině


Více informací na: www.photographybenda.com

  • Facebook
  • Twitter