Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výzva 10 000 kroků je v Jihlavě v plném proudu

/
/
/
494 Zobrazení



Jihlava podporuje zdravý životní styl svých obyvatel, a proto se jako další z mnoha českých měst zapojila do výzvy 10 000 kroků, která odstartovala v sobotu 1. dubna, stále je ale možné se připojit.

Výzva 10 000 kroků bude probíhat až do konce dubna, je ale možné se k ní připojit i v průběhu měsíce a začít vkládat své výkony. Výzvu pořádá Partnerství pro městskou mobilitu ve spolupráci s městy.
Více informací najdete na www.desettisickroku.cz, kde je také ke stažení aplikace do mobilního telefonu, která je uživatelsky příjemná a vhodná i pro seniory. V aplikaci lze nastavit vlastní cíle a zvolit si vlastní tempo. Výkony lze do soutěže zadávat až s třídenním zpožděním.

Celorepubliková výzva 10 000 kroků se snaží o znovunavrácení chůze do života, jako běžného způsobu dopravy na krátké vzdálenosti. Do akce se zapojilo více než 65 měst a obcí a více než 14 000 aktivních účastníků. Speciálně upravené bodování umožňuje účastníkům s vyšším věkem a hmotností se vyrovnat ostatním. Chůze se tak stává nejen nástrojem ke zlepšení zdraví společnosti, ale také k posílení zájmu o veřejný prostor v místě, ve kterém účastníci žijí. Akce probíhá dvakrát ročně, v dubnu a říjnu.

Ve výzvě ale nejde jenom o soutěžení, je možné zvolit ještě druhý přístup, tzv. na pohodu. Tento přístup nemá za cíl ujít každý den 10 000 kroků – což je asi 7,5 km, ale rozpohybovat co nejvíce lidí, a to zejména ty, kteří mají sedavý životní styl, vyšší věk nebo nadváhu.

Loni byla celostátně nejlepší účastnice z Jihlavy
V loňském roce se do výzvy přihlásilo přes 13 tisíc účastníků z celé republiky. Během 30 dnů společně zdolali bezmála 2,3 miliony kilometrů při denním průměru přes 76 tisíc km, což je stejná vzdálenost, jako by každý den obešli Českou republiku 33krát.

Absolutní vítězkou se stala Naděžda Kočarová v Jihlavy, která v dubnu ušla neuvěřitelných 847,70 km. „Našli jsme cestu k babičce, která bydlí 21 km od nás a pak už to šlo lehce. Chodili jsme to s kočárem asi čtyři hodiny. A nakonec to vlastně nejvíc těšilo naší babičku, protože nás tam měla každý den na návštěvě,“ prozradila vítězka. První místo v mužské kategorii obsadil Jaroslav Kejzlar (nachodil 369,62 km).

Nejmladšímu účastníkovi bylo šest let a nejstaršímu přesně o osm dekád více. Nejlehčí účastník vážil 20 kg, nejtěžší v den zahájení akce 196 kg.

  • Facebook
  • Twitter