Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava v Třebíči představí život Židů na území polsko-litevského státu v minulosti

/
/
/
682 Zobrazení



V neděli 27. ledna se uskuteční na Den památky obětí holocaustu od 16.00 v Zadní synagoze v Třebíči vernisáž výstavy Po-lin. Židé v republice mnoha národů.Výstava mapuje život Židů na území polsko-litevského státu, tzv. Republiky obou národů od druhé poloviny 16. století do konce 18. století.

Nedělní vernisáže Po-lin se zúčastní také Barbara Čwioro, velvyslankyně Polské republiky. Společně s Laurou Trebel-Gniazdowskou, zástupkyní ředitele Polského institutu v Praze,  zahájí výstavu.

Expozice, kterou připravil Polský institut v Praze ve spolupráci s Muzeem dějin polských Židů Polin ve Varšavě, už byla instalována na několika místech České republiky, v Třebíči se objeví poprvé.

V roce 1386 došlo díky sňatku polské královny a litevského velkoknížete ke spojení území mezi řekami Vartou a Dněprem. Svazek obou zemí byl definitivně stvrzen podpisem tzv. lublinské unie v roce 1569. Vzniklý stát nesl jméno Republika (Rzeczpospolita) obou národů, na jeho území žili Poláci, Litevci, pravoslavní obyvatelé dnešní Ukrajiny a Běloruska, Arméni a muslimští Tataři. Území Rzeczpospolité se zároveň stalo domovem největší židovské komunity v Evropě.

Výstava bude přístupná v rámci prohlídky Zadní synagogy denně od 9.00 do 17.00 až do 31. března 2019.

  • Facebook
  • Twitter