Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava v Alternátoru přináší zajímavosti o jednom z nejhezčích koutů Třebíče

/
/
/
1033 Zobrazení



V Ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči začala v pátek 2. srpna výstava věnovaná jednomu z nejmalebnějších míst Třebíče – Libušinu údolí, které těsně přiléhá k areálu bývalé obuvnické továrny, kde Alternátor sídlí.

Výstava Libušino údolí v proudu času využívá zejména dobových novinových článků, jimiž mapuje přeměnu údolí (tehdy zvaného Janovo či Stařečské) v 80. letech 19. století na lesopark, ale přináší i zajímavé informace o zdejších mlýnech, které našim předkům sloužily jako výletní cíle. Nepovšimnuta nezůstala ani výstavba velkého železničního mostu přes Libušino údolí, který zde v letech 1885 až 1886 stavěli Italové z Lombardie, či budova někdejší Střelnice, která sto let sloužila tančírna a místo k pořádání kulturních akcí.

Obrazová část výstavy sestává ze zvětšenin starých fotografií a pohlednic. Ty zapůjčilo Muzeum Vysočiny Třebíč, Pavel Iša a manželé Palátovi, kteří poskytli fotoalba po třebíčském fotografovi Viktoru Veškrnovi. Texty i fotografie jsou uveřejněny i ve sborníku Listy z Janova údolí, který je v prodeji v Alternátoru.

Výstava potrvá do konce roku 2019, vstup na ni je zahrnut v rámci vstupného do Alternátoru.

  • Facebook
  • Twitter