Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Výstava PytlíkART v havlíčkobrodské nemocnici

/
/
/
788 Zobrazení



České ILCO organizuje putovní výstavu PytlíkART v Havlíčkově Brodě, zahájení proběhne v Nemocnici Havlíčkův Brod ve středu 7. září v 15.00. Havlíčkův Brod je tak další v sérii měst, ve kterém proběhne putovní výstava projektu PytlíkART pacientské organizace Českého ILCO.

Ve spolupráci s ní a Klubem stomiků H.B. ILCO, chce České ILCO přiblížit lidem život se stomií a ukázat, že za vývod není potřeba se stydět.
V rámci osvěty o životě lidí s vývodem České ILCO připravilo projekt PytlíkART, malování na stomické pytlíky. „Chceme, aby lidé věděli, jak stomický sáček vypadá, nebáli se ho dotknout a mluvit o něm,“ vysvětluje motivy duchovní tvůrkyně výstavy Jitka Svobodová z Českého ILCO.
„Pytlík je něco, co je naší součástí, ale naše okolí někdy ani netuší, že jej máme. Neví, že řešíme, jestli nám dobře drží, jestli nepodtéká, není cítit, nebo vidět pod oblečením. Spousta lidí na stomii pohlíží jako na stigma. Ať už samotní stomici, jejich okolí nebo veřejnost. Za stomii se není třeba stydět, protože nám zachránila život! Abychom náš život přiblížili i lidem, co o tématu nic neví, rozhodli jsme se z naší každodenní pomůcky vytvořit umělecké dílo,“ přibližuje Jitka Svobodová, finanční manažerka pacientské organizace, která je sama mnoholetou stomičkou a dodává, že cílem osvětového projektu je dostat povědomí o stomicích mezi co nejvíce lidí a ukázat, že se stomií život nekončí. Vyzývá tak všechny stomiky, jejich blízké či ostatní, kteří se chtějí zapojit, aby pomalovali pytlík, napsali o sobě pár vět a podíleli se tak společně s Českým ILCO na boření mýtů o stomii.

Výstava netradičního umění na stomických pytlících bude probíhat ve vestibulu hlavní lůžkové budovy Nemocnice Havlíčkův Brod od 7. 9. do 22. 9. 2022. Zahájení výstavy pak proběhne 7. 9. 2022 od 15 hodin. Záštitu nad akcí převzal primář chirurgického oddělení MUDr. Jaroslav Bělehrádek a vrchní sestra chirurgického oddělení Bc. Veronika Henslová, DiS.

  • Facebook
  • Twitter