Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vysočina zažila v závěru roku Kufrování

/
/
/
892 Zobrazení



Na několika místech Vysočiny se v závěru roku uskutečnila tradiční akce Kufrování, která ale tentokrát měla kvůli epidemii netradiční průběh. V Krátké, Novém Městě na Moravě nebo v Třebíči se mohli zájemci akce i přesto zúčastnit.

Větrné kufrování v Třebíči
O nedělním odpoledni po Štěpánu se dá konečně říci, že bylo zimní. A pozorováno oknem od kamen dokonce krásné. Tři stupně pod nulou, modrá obloha a slunce! Nádhera. Kdo se však vypravil ven, velmi záhy zjistil, že větrné poryvy ideál pozorovaný za oknem notně kazí. Kdo ale přijal pozvání na Chaloupecké kufrování v Třebíči, nelitoval.
Orientační běh se totiž odehrával v židovské čtvrti Zámostí a přilehlém Týnském údolí, takže romantické křivolaké uličky, krásné výhledy na Třebíč i údolí Týnského potoka s Židovským hřbitovem poskytovaly tolik radosti, že ta trocha větru stála za to. A především to místo staru a cíle! Hnedle u Kavárny Vrátka, která měla otevřené okénko a za ním kávu, horkou čokoládu, dětský punč… a sušenky a zákusky. Takže přesně to pravé pro vyčerpané běžce i zmrzlé poutníky.
Většina účastníků totiž pojala orientační závod jako vítané zpestření svátečního odpoledne a trasu si prošla s kochacími a fotografickými zastávkami. Takže zatímco nejrychlejší běžec zvládl zhruba tříkilometrovou trasu za 19 minut, rodinky s dětmi si ji užívaly klidně hodinu a půl. A pozor, obojí bylo správně. Přesně o pohodu a spokojenost totiž šlo.
Akce se zúčastnilo více než stovka milovníků povětří od čtyřletých capartů se silnou podporou maminek až po zkušené seniory. V následující tabulce najdete jména běžců či názvy týmů, pod kterými se skrývají milenecké dvojice i rodinné klany. Omlouváme se za případné nepřesnosti v měření i zaznamenání jmen, ale zkřehlé prsty a ledový vítr jsou nám omluvou. Děkujeme za velkorysost. Tři týmy vyrazily na trasu, ale po cestě zřejmě narazily na zajímavější zábavu, než bylo naše kufrování a zběhly, nebo musely naléhavě někam do tepla.

Novoměstské kufrování
Oddíl OB Bratrstvo Žďárských vrchů ve spolupráci s organizací Chaloupky, o. p. s., a Horáckým muzeem v Novém Městě na Moravě uspořádaly pátý ročník zimní akce Novoměstské kufrování, pojatou jako Dny orientace v přírodě. Akce se konala na mapě: Pustý mlýn 1:7 500 (autor Petr Mareček).
Tratě byly připraveny systémem volné pořadí kontrol. Přitom část kontrol byla rozmístěna v prostoru města a městského parku ( vhodné pro rodiny s malými dětmi a kočárkem)
Stavitelem tratí byl Zdeněk Rajnošek a na trať mohli zájemci vyrazit denně mezi 9.00 a 15.00.
Mezi účastníky byly hlavně rodiny s menšími dětmi, neorienťáci. Mapy se zákresy kontrol a průkazky byly k dispozici v Zásilkovně IC NMNM. Občerstvení tentokrát proběhlo z vlastních zdrojů. Účastníci, kteří zaslali zážitky a fotografie z akce byli slosováni a získali drobné ceny. Akce se zúčastnilo 185 lidí.

  • Facebook
  • Twitter