Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vynášení zimy v Rozsochatci

/
/
/
240 Zobrazení



V sobotu16. března dopoledne připravila Základní škola a Mateřská škola v Rozsochatci a členky Českého svazu žen akci k připomenutí tradice Vynášení zimy. Všichni přítomní si mohli v Rozsochatci společně zanotovat Smrt neseme ze vsi… spolu s žáky mateřské a základní školy, kteří vynášeli zimu ze vsi a vítali zde jaro.

Průvod vyšel od obecního úřadu a pokračoval na kraj obce k Břevnickému potoku. Nejstarší žáci nesli v čele průvodu vlastnoručně vyrobenou Morenu, tu u potoka za asistence místostarosty obce Jakuba Dobrovolného spálili a poslali po vodě. Během celé akce zněly písničky, v nichž se loučí se zimou a oslavuje jaro. Děvčata u potoka ozdobila Létéčko a průvod se vracel zpět k obecnímu úřadu, kde čekal starosta obce Dušan Svoboda a děvčata mu Létéčko předala. Jako poděkování doslaly všechny děti koláče a ochutnali i dospělí.

Tato tradice se v Rozsochatci udržuje mnoho let a zaznamenala ji v roce 2013 také Česká televize, kdy zde natáčela část dokumentárního cyklu České tradice. V jednotlivých dílech přiblížili tvůrci české tradice od zahájení adventu, přes celý rok a ukončeny byly svatým Martinem. Režisérkou filmu byla Markéta Nešlehová a průvodním slovem ho doprovázel Miroslav Táborský. Zahráli si v něm někteří rozsochatečtí občané a děti z místní základní a mateřské školy. Cyklus vysílala Česká televize v následujícím roce.

  • Facebook
  • Twitter