Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Vojslavičtí rodáci budou svědky historické události. Věž kostela čeká na tři zvony

/
/
/
441 Zobrazení



Před třemi lety vyhlásili ve Vojslavicích na Humpolecku veřejnou sbírku a díky štědrým dárcům se sešlo tolik peněz, že se organizátoři mohou aktuálně připravovat na historickou slávu. Do tamního kostela Nanebevzetí Panny Marie se totiž vrátí tři zvony.

Slavnostní žehnání a vyzdvižení zvonů do kostelní věže je na programu v sobotu 24. června spolu se setkáním rodáků.
Původně bylo součástí kostela ve Vojslavicích zvonů pět. Obě světové války ale přežily jen dva z nich. „Pro farníky a vůbec pro obyvatele obce i rodáky mělo velký význam domluvit se na veřejné sbírce, díky které by se dokázaly pokrýt náklady na odlití nového zvonu, opravu toho starého a také na opravu varhan. Měli jsme velkou radost z toho, že se skutečně podařilo vybrat dostatek financí,” uvedla zastupitelka obce Helena Altová.
Nový zvon dostal na počest vůbec nejštědřejšího dárce jméno František. Váží 321 kilogramů a odlilo jej Zvonařství Votruba. Starý zvon z roku 1510 s reliéfem svaté Barbory o hmotnosti 686 kilogramů putoval na opravu pukliny do Německa. Zbytek vybraných peněz pak zafinancuje rozsáhlou opravu varhan, které už odcestovaly k restaurátorům. Nakonec byl starý zvon spolu s třetím zvonem o hmotnosti 40 kilogramů ještě vyčištěn a zakonzervován. „To vše se děje v roce, kdy si připomínáme 300. výročí vysvěcení novostavby vojslavického kostela. Původní kostel totiž vyhořel,” dodala Helena Altová s tím, že k příležitosti letošních oslav vyjde brožura věnovaná právě historii kostela. Sepsala ji Irena Krčilová a na tisk přispěla obec spolu se sponzory.

Obec Vojslavice a Římskokatolická farnost Vojslavice zvou v sobotu 24. června od 10.00 na slavnost žehnání zvonů a setkání rodáků, jejímž hostem bude i opat želivského kláštera Tadeáš Róbert Spišák. Vyzdvižení a montáž
zvonů do věže kostela pak bude mít na starosti firma Zvonařství Votruba. V 16.00 se návštěvníci mohou těšit na první zvonění. Čekání si mohou zpříjemnit nejen nevšední podívanou, kterou vsazování zvonů nabídne, ale třeba i zhlédnutím výstavy zvonařství, kterou zapůjčilo muzeum v Jihlavě.

  • Facebook
  • Twitter