Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Víkend na silnicích Vysočiny ve znamení alkoholu

/
/
/
873 Zobrazení



Podnapilý cyklista havaroval v sobotu 5. října, ve stejný den zastavili strážníci a policisté opilého řidiče v Jihlavě a ve Žďáře nad Sázavou, posledního zadrželi policisté v neděli 6. října na dvou místech Vysočiny.

V sobotu 5. října po půlnoci havaroval na místní komunikaci v Jihlavě – Hosově dvacetiletý cyklista, který projížděl na jízdním kole ve směru od silnice II/602 směrem k Jihlavě – Hosově. „Po pádu ho z místa nehody převezli zdravotníci do Nemocnice Jihlava. Po vyšetření v Nemocnici Jihlava se zjistilo, že není zraněný, ale pouze silně opilý, proto ho převezli za účasti Městské policie Jihlava na Protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě. Dechová zkouška odhalila 2,82 promile alkoholu v dechu, opakovaná dechová zkouška ukázala 2,61 promile alkoholu v dechu,“ popsala Dana Čírtková, tisková mluvčí krajských policistů na Vysočině.

Od začátku letošního roku do konce září havarovalo na Vysočině už 108 cyklistů. „Tři cyklisté při nehodě zemřeli, sedm se jich těžce zranilo a 88 dalších utrpělo lehké zranění. Pouze deset cyklistů vyvázlo z dopravní nehody bez zranění. V patnácti případech policisté u cyklistů, kteří byli účastníkem dopravní nehody, zjistili požití alkoholu,“ doplnila Dana Čírtková s tím, že opilý cyklista v silničním provozu ohrožuje sebe i ostatní a vystavuje se právnímu postihu. „V případě zjištění požití alkoholu do jednoho promile mu hrozí pokuta ve správním řízení od 2 000 do 20 000 korun, nad jedno promile v částce 2 000 až 50 000 korun. Odmítne-li dechovou zkoušku, může mu být ve správním řízení uložena pokuta od 25 do 50 tisíc korun. Jediný rozdíl od postihu hrozícímu řidičům je ten, že cyklista nepřichází o svá řidičská oprávnění,“ dodává tisková mluvčí.

Podnapilého řidiče, který usedl za volant osobního vozu Škoda Felicia, zastavili v sobotu 5. října krátce před čtvrtou hodinou ráno strážníci Městské policie Jihlava. „Řidič projížděl po Znojemské ulici do zahrádkářské kolonie. Dechová zkouška ukázala 1,25 promile alkoholu v dechu. Na místo přivolali strážníci policejní hlídku a také opakované dechové zkoušky potvrdily 1,09 promile alkoholu v dechu a 1,16 promile alkoholu v dechu. Následně policisté řidiče vyzvali, aby se podrobil lékařskému vyšetření, které je spojené s odběrem krve, což dobrovolně učinil. Řidiči policisté zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz,“ přiblížila Dana Čírtková první víkendový případ opilého řidiče.

Druhého opilého řidiče zadrželi policisté z dopravního inspektorátu Žďár nad Sázavou v sobotu ve večerních hodinách. „Kolem jednadvacáté hodiny kontrolovali u Radňovic řidiče osobního vozu Mitsubishi Carisma, který jel po silnici II/360 do Nového Města na Moravě na Vratislavovo náměstí na parkoviště u tamního hotelu a poté pokračoval v jízdě po silnici I/19 do Radňovic. Policisté řidiče při kontrole vyzvali k provedení dechové zkoušky, jejíž výsledek ukázal 1,76 promile alkoholu v dechu, podobně dopadly také opakované dechové zkoušky – 1,69 promile alkoholu v dechu a 1,64 promile alkoholu v dechu, Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení a dvaapadesátiletý muž je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ popsala Dana Čírtková.

Poslední podobnou události hlásili policisté v nedělí 6. října časně ráno. „Osmadvacetiletý řidič vozu Škoda Octavia s vědomím, že před jízdou požil alkoholické nápoje a byl stále pod jejich vlivem, usedl za volant osobního auta a kolem jedné hodiny nad ránem jel z Libkovy Vody do Pelhřimova k čerpací stanici. Odsud následně po dohuštění pneumatik s vozem pokračoval po silnici I/34 směrem na Humpolec, kde ho na autobusové zastávce u Kojčic zastavili a kontrolovali policisté. Řidič se na výzvu dobrovolně podrobil dechovým zkouškám, při dvou měřeních byla hodnota 1,93 promile alkoholu v dechu a při třetím měření pak činila hodnota 1,75 promile alkoholu v dechu. Muž s naměřenými hodnotami souhlasil a podrobil se lékařskému vyšetření, které bylo spojené s odběrem krve,“ uzavřela tisková mluvčí s tím, že také jemu policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

  • Facebook
  • Twitter