Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Ve Třech Studních vyroste stan krále Přemysla Otakara II.

/
/
/
974 Zobrazení



Expozice o vzniku nového filmu režiséra Jana E. Svatoše Až zařve lev, ukázka ze života středověkého rytíře-těžkooděnce a stylové hry o ceny. To vše čeká na návštěvníky speciálního stanu, který tvůrci postaví symbolicky na den svatého Rufa, tedy v pondělí 26. srpna.

Autor úspěšného a čtyřnásobně oceněného dokumentu Archa světel a stínů představí i dvojici protagonistů formou interaktivní expozice. Svoji pozornost tentokráte napnul k českému středověku – film bude pojednávat o králi Přemyslu Otakarovi II. a františkánském mnichu Odorikovi, našem prvním velkém cestovateli. Datum je zvoleno symbolicky – přesně před 741 lety (26. srpna 1278) totiž český král Přemysl Otakar II. padl tragicky na Moravském poli. Film představí samotní tvůrci, režisér Jan E. Svatoš a kameramanka Romi Straková.

Jak se zrodila myšlenka spojit tyto dvě postavy? „Odorik i Přemysl se sice nikdy nepotkali, přesto ovlivnili nejen sami sebe, ale i životy budoucích generací. Jejich životní příběh změnil vnímání časoprostoru přesahující geografické i kulturní hranice Evropy. Zatímco poutník Odorik byl metaforicky ovocem královy politiky, Přemysl sám se stal její vlastní obětí,“ prozrazuje zápletku Jan Svatoš.

„Jedinečný a důsledný režisérský přístup Jana Svatoše jsou zárukou, že se rodí nový dokumentární počin, který v České republice nemá obdoby,“ řekla producentka Ivana Buttry ze společnosti Art Francesco, jež film produkuje a bude jej i distribuovat. Dramaturgem filmu bude opět prof. Rudolf Adler z FAMU a záštitu nad filmem udělil již Italský kulturní institut v Praze a přislíbilo je i město Pordenone.

Realizace dokumentárního filmu bude náročná, natáčet se bude nejen v České republice, ale i v dalších evropských zemích. „Františkán Odorik, označovaný někdy také jako Oldřich z Čech, pocházel z Furlánska a byl prvním Evropanem, který stanul v Tibetu a zaznamenal mnoho pozoruhodného. Zůstal ale ve stínu slavnějšího Marca Pola a dalších středověkých celebrit,“ řekl Jan Svatoš. Podle něj jak Odorik, tak i Přemysl překročili svoji dobu. „Fascinuje mne, jak se některé epizody jejich života dotýkají našich současných pocitů. Jejich příběh neztratil nic na aktuálnosti,“ poodhalil svůj autorský přístup Jan Svatoš.

Proč se stan objeví poprvé na Vysočině ve Třech Studních? „Už je to taková tradice. Představovali jsme tu veřejnosti i naše předchozí filmy a nejinak tomu bude i s přemyslovským tématem,“ uvedl Jan E. Svatoš k zahájení turné speciálního stanu a dodává: „V neposlední řadě i významné památky žďárského okresu souvisí s epochou krále Otakara: vždyť i slavný žďárský klášter a Nové Město na Moravě byly založeny Přemyslovým družiníkem Bočkem z Obřan.“

Středověký stan najdete ve vesnici Tři Studně u Letní Minigalerie, na zahradě domu čp. 22. Stan bude veřejnosti zpřístupněn od 9.00 do 12.00 a dále od 13.00 do 15.00. Soutěžit se bude o hodnotné ceny, které poskytli partneři filmu.

Podle prvních zpráv by se měl film Až zařve lev na plátnech kin objevit v roce 2021.

Producentem a distributorem filmu je společnost Art Francesco. Ta produkovala i Svatošův debut Archa světel a stínů, který se natáčel v Africe a USA. Snímek získal velkou cenu Grand prix na festivalu T-Film a soutěžil v mnoha tuzemských i světových filmových festivalech (USA, Estonsko, Finsko).

  • Facebook
  • Twitter