Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Třebíči uctili památku válečného hrdiny

/
/
/
964 Zobrazení



V pátek 8. února položili starosta Třebíče Pavel Pacal a místostarosta Miloš Hrůza květiny na hrob Antonína Kaliny na Olšanských hřbitovech v Praze. Datum nebylo vybráno náhodně, v únoru letošního roku by třebíčský rodák Antonín Kalina oslavil 117. narozeniny.

Příběh Antonína Kaliny je znám teprve od nedávna. Za druhé světové války zachránil od jisté smrti v koncentračním táboře Buchenwald od jisté smrti více než 900 židovských chlapců. Antonín Kalina se narodil 17. února 1902 v Třebíči, dětství s rodiči a jedenácti sourozenci prožil v Kočičině.

V roce 2017 byla v Třebíči vedle židovské synagogy otevřena pamětní síň Antonína Kaliny, která mapuje jeho život i působení v Buchenwaldu na osmi výstavních panelech s textovými dokumenty a fotografiemi.

Ve čtvrtek 21. února bude otevřena expozice Děti Antonína Kaliny, která se věnuje sedmi dětským buchenwaldským vězňům, z nichž po válce vyrostly světově proslulé osobnosti a také lékaři Jindřichu Flusserovi, který se s Kalinou na záchraně stovek dětí podílel.

  • Facebook
  • Twitter