Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Třebíči připomenou éru Tomáše Bati

/
/
/
756 Zobrazení



Vernisáž výstavy Baťa, jak (ho)neznáme se bude konat v pátek 10. ledna v 11.00 v Ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči, připomene nejen třebíčskou éru slavného podnikatele.

Letos na podzim tomu bude 90 let, kdy tehdejší Moravská banka nabídla k prodeji obuvnické a koželužské podniky Karel Budischowský a synové a BUSI, které sídlily v třebíčské Borovině. Největším zájemcem o ně byla firma T. & A. Baťa, jež je v roce 1931 odkoupila a tím započala novou éru v dějinách Třebíče.

Jak si ale firma Baťa vedla předtím, než přišla do Třebíče? Právě tím se zabývá nová výstava, která sestává zejména z dobových inzerátů firmy počínaje ještě obdobím Rakouska-Uherska a někdejších novinových článků přinášející nejrůznější zajímavosti zejména o nejznámějším z Baťů, Tomášovi, jenž bohužel v roce 1932 zahynul při leteckém neštěstí.

Byť je třebíčská éra spojena zejména s jeho nevlastním bratrem Janem Antonínem, byl to právě Tomáš, kdo zdejší továrnu koupil, a kdo se tedy zasloužil o to, že Třebíč je se jménem Baťa nerozlučně spjata. Výstava je proto zaměřena právě na osobnost Tomáše Bati.

K výstavě bude vydán i sborník sestavený zejména z časopisu Laciné čtení z roku 1923, který se osobnosti Tomáše Bati obsáhle věnoval. Tehdy celá republika žila akcí Baťa krotí drahotu, kterou Tomáš Baťa prokázal své výjimečné podnikatelské schopnosti a myšlení.

  • Facebook
  • Twitter