Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V jihlavském krytu civilní obrany jsou doplněny exponáty

/
/
/
307 Zobrazení



Pracovníci oddělení správy podzemí rozšířili expozici krytu civilní obrany v Jihlavě. Proti proudu času, do 70. let minulého století, se návštěvníci vypraví šest metrů pod povrch země. Návštěvy budou možné opět v turistické sezoně, která začne v dubnu.

Kryt civilní obrany (CO) obsahuje reálné dobové exponáty. Na vlastní kůži se tak lze ocitnou například v podzemní ošetřovně raněných, k vidění je zde také dobová spojovací technika, měřáky radiace a zamoření vzduchu, plynové masky, dobové hygienické potřeby či sociální zařízení. V druhé polovině ledna sem pracovníci odboru technických služeb přidali nové vitríny s různými ochrannými příručkami a dalšími drobnými dobovými pomůckami, jako je například pravítko pro měření velikosti obličeje pro plynovou masku. Prohlídková trasa krytu CO byla otevřena před turistickou sezónou v roce 2018.

V sedmdesátých a osmdesátých letech bylo v Jihlavě celkem 83 krytů, v devadesátých letech byl systém civilní obrany zastaven. Kryty jsou dnes obvykle bez využití, nebo slouží jako sklady. „Tento kryt byl vybudován pro pracovníky Městského národního výboru Jihlava. V jedné místnosti zní autentický záznam rádiového hlášení, které 20. srpna 1968 oznámilo překročení státních hranic vojsk Varšavské smlouvy,“ vysvětlil správce jihlavského podzemí Jan Šustr.

Sezona začíná v dubnu
Prohlídka zhruba dvousetmetrové trasy pro desítku dospělých nebo patnáctičlennou skupinu dětí zabere 30 až 50 minut podle zájmu návštěvníků. Průvodce povypráví o historii i účelu využití jihlavského sklepení a krytů civilní obrany. Návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu dobových exponátů a na informačních tabulích zjistit více o historii civilní obrany v Jihlavě.

Turistická sezóna začíná pro jihlavské podzemí až začátkem dubna. Do té doby je možné se po telefonické domluvě podívat pouze do podzemních kolektorů.

Další informace o jihlavském podzemí na dojihlavy.cz/mista/jihlavske-podzemi

  • Facebook
  • Twitter