Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V jihlavské knihovně funguje samoobslužné půjčování

/
/
/
354 Zobrazení



V Městské knihovně Jihlava si nyní mohou čtenáři půjčit knížky sami. K dispozici je tam totiž samoobslužné zařízení. Takzvaný selfcheck za prvních dvacet dní fungování využilo 89 čtenářů, kteří si díky němu sami půjčili 244 knih.

„Knihy obsahují RFID kód, který umožní načtení knihy na čtenářské konto pouhým přiložením na takzvaný selfcheck. Zařízení se nachází v přízemí v Hluboké ulici,“ uvedla ředitelka knihovny Marie Blažková.

Díky selfchecku si čtenáři mohou kromě knih sami půjčovat také časopisy nebo brožury. Ty sice RFID kódy nemají, ale dají se odbavit pomocí čárového kódu, a to stejným způsobem, jako se načítá čtenářská kartička.

Za prvních dvacet dní provozu využilo samoobslužné zařízení 89 čtenářů, kteří si díky němu půjčili 244 knih. „Selfcheck pomůže lidem vyhnout se frontám, které se u výpůjčního pultu tvoří a tím pomáhá zrychlit naše služby. Samozřejmě to není zařízení, které by bylo nezbytné pro fungování knihovny. Ale mnoho z nás má techniku rádo a láká nás ji využívat. Tím spíše, když to zvládneme sami bez pomoci. Líbí se mi, že starší generace čtenářů se díky selfchecku nebo nástěnnému online katalogu, který v knihovně také máme, učí pracovat s dotykovým displejem,“ vysvětlila Marie Blažková.

Samoobslužné zařízení má ale svá jasná pravidla. Aby si čtenář mohl půjčovat na selfchecku, musí mít své čtenářské konto naprosto v pořádku. Je nutné mít zaplacenou registraci na oddělení pro dospělé. Všechny upomínky musí být uhrazeny a dosavadní výpůjčky nesmí přesahovat výpůjční dobu 100 dní. „Celkový počet výpůjček by měl být méně než 25. Také pokud na čtenáře čeká rezervace, nezbývá nic jiného, než si ji vyzvednout u knihovnice. Vypůjčit jdou pouze dokumenty z oddělení pro dospělé s hodnotou nižší než 700 korun. U dražších knih totiž čtenáři podepisují potvrzení výpůjčky. To je opět možné pouze u knihovnic,“ upozornila ředitelka městské knihovny. 

Selfcheck nemohou využívat děti, do 15 let totiž nemají právní odpovědnost. „Není proto vhodné, aby samostatně disponovaly se svým čtenářským kontem,“ dodala.

Samoobslužné zařízení není určené ani pro vracení knih. Před knihovnou v ulici Hluboká i jednotlivými pobočkami jsou umístěny takzvané biblioboxy. „Pokud lidé nechtějí vracet knihy na přepážkách, mohou využít právě tyto úložné skříňky, které pravidelně vyprazdňujeme a v našem systému potom knihy odečítáme z konta dotyčného čtenáře,“ uvedla Marie Blažková.

Zatímco biblioboxy má každá pobočka Městské knihovny Jihlava, o selfchecku se na další místech zatím neuvažuje. „Pobočky knihoven se svým charakterem i posláním velmi liší od centrálních půjčoven. Na rozdíl od poněkud anonymních čtenářů na hlavní budově navštěvují naše pobočky lidé, kteří si rádi pohovoří s knihovnicemi, uvítají, když jim pomohou vybrat knihy. Selfcheck by se tam nehodil. Přestože jsem zmínila, že máme techniku rádi, tak lidi – knihovnice – máme mnohem radši,“ vysvětlila ředitelka.

  • Facebook
  • Twitter