Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Jihlavě v neděli vyvěsí romskou vlajku

/
/
/
951 Zobrazení



V rámci mezinárodní akce k Památnému dni romského holocaustu bude v neděli 2. srpna vyvěšena romská vlajka i na hlavní budovu magistrátu statutárního města Jihlavy. Děje se tak na celé řadě úřadů a institucí. Také Jihlava si tím připomene noc z 2. na 3. srpna 1944, kdy v koncentračním táboře Osvětim zavraždili téměř tři tisíce Romů.

Před 76 lety, v noci z 2. na 3. srpna 1944 nacisté zlikvidovali tzv. cikánský rodinný tábor v Osvětimi-Březince. V plynových komorách koncentračního tábora tehdy zavraždili 2 898 Romů a Sintů. Podle některých studií však mohl být počet obětí ještě vyšší.

Za druhé světové války byli Romové a Židé definováni jako nepřátelé „rasově čistého státu“. Obě skupiny byly postiženy stejnou politikou a perzekucemi, které vyvrcholily téměř totálním vyhlazením obou skupin v zemích okupovaných nacisty. Odhady počtu obětí z řad Romů se pohybují od 220 000 do 1 500 000. Měla to být čtvrtina až polovina předválečné romské populace.

Během 17 měsíců existence tzv. cikánského rodinného tábora (od února 1943 do července 1944) v něm bylo vězněno na 23 tisíc žen, mužů a dětí. Přibližně 21 tisíc romských a sintských vězeňkyň a vězňů v táboře zahynulo. Další Romové byli zavražděni v koncentračních táborech především v Chełmnu, Treblince, Majdanku, Sobibóru a Bełżcu. Jiní, jejichž počet se jen těžko odhaduje, byli postříleni a pohřbeni do masových hrobů v lese.

Za druhé světové války zahynulo téměř 90 procent českých a moravských Romů. Z asi 6500 protektorátních Romů jich 4870 odjelo transporty do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, vrátilo se jich jen 583.

Romské vlajky vyvěšují některé úřady a instituce včetně jihlavské radnice také 8. dubna, kdy Romové na celém světě slaví Mezinárodní den Romů.

  • Facebook
  • Twitter