Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Jihlavě podepsali vodárenskou dohodu

/
/
/
697 Zobrazení



Primátorka Jihlavy Karolína Koubová, předseda Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko Roman Fabeš a předseda představenstva Vodárenské akciové společnosti Jindřich Král dnes podepsali dohodu o narovnání vodárenských sporů.

Konkrétně jde o narovnání více než osm let trvajícího sporu o práva, povinnosti a nároky vzniklé v souvislosti s vystoupením města Jihlavy ze Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (dále SVAK). K ukončení sporů a k narovnání vztahů dojde od začátku roku 2021.

V rámci narovnání získá město Jihlava veškerý vodohospodářský majetek na svém území s výjimkou tzv. společného nedělitelného majetku SVAK (úpravna vody Hosov) a jednorázový finanční příspěvek na obnovu vodohospodářského majetku a infrastruktury ve výši 202 miliony korun. Nadále spornou zůstane už pouze otázka vlastnictví nedělitelného majetku, tj. zejména úpravny vody Hosov.

„Já jsem ráda, že se nám podařilo tohle smírné řešení, protože, pokud bychom pokračovali tou cestou soudních sporů, tak by byl jeden vítěz a jeden poražený, takhle máme obě dvě strany zasloužený pocit vítězství,“ uvedla podpisu primátorka Jihlavy Karolína Koubová. Podle ní se konečně může začít s obnovou rozbitých ulic a kanálů. „Když neexistovala dohoda dvou vlastníků, tak to nebylo možné,“ zdůraznila Karolína Koubová.

Roman Fabeš, předseda SVAK po podpisu dohody řekl, že zásadní je pro obě strany možnost získat evropské peníze. „Protože za ty roky zpátky nám utekla celá řada příležitostí čerpat evropské dotace, a to jak městu Jihlava tak i nám. Dá se říct, že pokud bychom dohodu nepodepsali, tak by ta situace pokračovala dál a nevyřešili bychom prakticky vůbec nic,“ uvedl Fabeš s tím, že před oběma stranami teď leží řada strategických projektů.

  • Facebook
  • Twitter