Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Humpolci připomenou Jana Zábranu a Ivana Martina Jirouse

/
/
/
761 Zobrazení



V Humpolci se uskuteční v pátek 24. září od 18.00 na Havlíčkově náměstí akce nazvaná Zábranovo a Magorovo září, které připomene devadeté výročí narození Jana Zábrany a desáté výročí úmrtí Ivana Martina Jirouse.

Návštěvníci se mohou těšit na záznam čtení ze Zábranova deníku Celý život v podání Lukáše Hlavici, jehož premiéra proběhla koncem května letošního roku na Českém rozhlase, a uslyší také také Františka Čuňase Stárka, českého publicistu, který pohovoří o tom, jak Ivan Jirous ovlivnil časopis Vokno, které František Stárek vedl jako šéfredaktor a za který si oba poseděli ve vězení. Přímo ve spisovatelově obýváku se setkají s Pavlem Kosatíkem, spisovatelem a scénáristou, který pohovoří na téma Jan Zábrana, nejstarší ze šestatřicátníků a celý literární blok uzavře editor, redaktor a kritik Jan Šulc povídáním o dobrodružné cestě Zábranovým dílem.

Během celého večera budou návštěvníky provázet dvě kapely: legendární humpolecká skupina Moby Dick, která po letech odmlčení opět jak Fénix vzlétá z popela a dobývá hudební scénu. Hlavní hvězdou večera bude bratislavská formace Tornado Lue, jež v posledních letech patří mezi nejlepší slovenské kapely předvede velmi energickou muziku, swingující rytmus občas uhání k východoevropskému klezmeru a čardáši a uhrančivá zpěvačka s úžasným hlasem působí až hypnoticky. Kapela mimo jiné zhudebnila i poezii Sylvie Plathové v překladech Jana Zábrany.

Program

17.45–18.00 Moby Dick
18.00–20.30 Celý život (čte Lukáš Hlavica), František Čuňas Stárek: Jirous a Vokno, Pavel Kosatík a Jan Šulc: Spisovatelův obývák
20.30–22.00 Tornado Lue

  • Facebook
  • Twitter