Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Havlíčkově Brodě se tento týden slaví 100 let házené

/
/
/
1576 Zobrazení



V letošním roce je to mu sto let, co se začala psát historie havlíčkobrodské házené. Házenkářská organizace Havlíčkův Brod připravila na pátek 15. a sobotu 16. června oslavy také pro veřejnost a zve například na sportovní den s házenou, módní přehlídku nebo na slavnostní setkání s tancem v Klubu OKO.

Přitom už ve středu 13. a ve čtvrtek 14. června se na Havlíčkově náměstí a na hřišti u Základní školy V Sadech uskutečnil sportovní den s házenou, který bude pokračovat i v pátek 15. června. Ve stejný den, od 15.30 Havlíčkovo náměstí oživí módní přehlídka spodního prádla a svatebních šatů a od 16.30 až do 22.00 převezme pomyslnou štafetu kulturní program a vystoupení hudebních kapel Deterze, Adrien, KPS vølume a Starý klády.

V sobota 16. června se na házenkářském hřišti Ledečská za sportovní halou vystřídají na turnajích ženy, muži a následně také veteráni včetně těch, kteří to dotáhli až do národní házené. Večer pak bude patřit slavnostnímu setkání s tancem a hudbou skupiny Variace v Klubu OKO.

Několikadenní oslavy uzavře neděle 17. června turnajem dorostenců a dorostenek v havlíčkobrodské Sportovní hale.

Historie házené v Brodě:

V tehdejším Německém Brodě to byly ženy, které si k tréninkům v lehké atletice přidaly i tréninky házenkářské. Dámský odbor, jak se tehdy říkalo, byl při tehdejším SK Německý Brod založen o rok později. K dámám se brzo přidali i pánové, byl založen pánský odbor házené, který však poměrně brzy ukončil svoji činnost a ožil až v letech 1927-1933. Zato ženská házená se rozvíjela až k metám nejvyšším. V roce 1944 začal hrát házenou v družstvu žáků Jan Šedý, úspěšný hráč a trenér, který dovedl brodské házenkářky k sedmi titulům Mistryň republiky. Více jak 25 let působily brodské hráčky v I. lize a i v novodobé historii po roce 2000 se k nejvyšším příčkám I. ligy vracely.

  • Facebook
  • Twitter