Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Číhošti v neděli připomenou Josefa Toufara a číhošťský zázrak

/
/
/
1279 Zobrazení



V neděli 15. prosince se v Číhošti na Havlíčkobrodsku uskuteční vzpomínková akce připomínající pátera Josefa Toufara, kterého umučila státní bezpečnost poté, co v neděli 11. prosince 1949 mělo dojít k tzv. číhošťskému zázraku.

V číhošťském kostele se měl tehdy během kázání Josefa Toufara podle několika svědků rozhýbat dřevěný oltářní křížek. Dodnes nebyla událost jednoznačně vysvětlena. Osudem kněze, který se stal jednou z nejznámějších obětí státní bezpečnosti, se více než dvě desetiletí zabýval básník, spisovatel a novinář Miloš Doležal, rodák z Ledečska. Ten se jako středoškolák postupně začal s historií případu seznamovat a jeho pátrání vyústilo do sepsání dvou knih a natočení řady dokumentů pro Českou televizi a Český rozhlas.

Josef Toufar neměl cestu za kněžskou profesí jednoduchou, rodák z Arnolce u Polné musel nejprve z rozhodnutí otce absolvovat Odbornou školu hospodářskou a teprve ve třiceti letech mohl začít studovat Gymnázium v Chotěboři, které absolvoval v roce 1935. Knězem se poté stává v rodném Arnolci v roce 1940. Od léta toho roku pak nastupuje na své první kněžské místo v Zahrádce, městečku na řece Želivce, kde působil do dubna 1948, kde přechází právě do Číhoště.

Tam se stává oblíbeným a tam také dochází k tzv. číhošťskému zázraku, který dosvědčilo devatenáct svědků. Následně byl Josef Toufar zatčen a stal se také díky propagandistickému filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení z roku 1950 nástrojem propagandy proti katolické církvi na počátku 50. let v Československu.

Vzpomínková akce v neděli 15. prosince začne v 11.00 bohoslužbou v kostele v Číhošti a bude pokračovat od 12.30 v místním hostinci setkáním, jehož hostem bude také teolog Marek Orko Vácha.

Program nedělní slavnosti
Další vzpomínkové akce na tzv. číhošťský zázrak a pátera Josefa Toufara
  • Facebook
  • Twitter