Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Chotěboři začala úvodním panelem konference o historikovi a politologovi Josefu Kalvodovi

/
/
/
421 Zobrazení



V rámci oslav stého výročí narození historika a politologa Josefa Kalvody, se v pátek 12. května dopoledne uskutečnila v sále Základní umělecké školy v Chotěboři první panelová debata jako součást dvoudenní konference o životě a díle malečského rodáka.

Debatu dvou historiků, Petra Hlaváčka a Michala Kampa, sledovalo na sedm desítek studentů středních škol z Vysočiny, kteří měli možnost se seznámit s osobností a dílem Josefa Kalvody a také s jeho kritickým pohled na československé dějiny.

„Josef Kalvoda nám vrací původní smysl slov, jejich hodnotu, na kterou jsme zapomněli. Jeho kritičnost je důležitá pro správné pochopení smyslu dějin,“ odpověděl na otázku z publika Petr Hlaváček, který stejně jako Michal Kamp vidí důležitost Kalvodových textů právě v odstupu od české a československé reality, který mu umožňoval větší svobodu v poznání.

Studenti středních škol, jejich učitelé, ale zájemci z řad veřejnosti se v pátek dopoledne mohli zúčastnit debaty o Josefu Kalvodovi a moderní československé a české historii, foto: Lucie Dostálková

V pátek večer v 19.00 pokračuje konference na stejném místě druhou panelovou debatou nazvanou Dílo prof. Josefa Kalvody jako výzva pro současnou historickou vědu a demokratickou politiku? Účastní se jí slovenský historik a pedagog Róbert Letz z Univerzity J. A. Komenského v Bratislavě a právník a historik Kamil Nedvědický z ÚSTR, jejich diskusi moderuje historik Jan Cholínský.

Sobotní program konference pro odbornou veřejnost začíná v 9.30 v prostorách zámku v Malči. Na účastníky čekají tři panely, ve kterých se jeho účastníci a posluchači zaměří na Kalvodu jako politika a představitele protikomunistického odboje, na jeho práci historika, ale také na jeho návraty do vlasti v 90. letech.

Panelů se kromě Róberta Letze, Kamila Nedvědického a Jana Cholínského budou účastnit dále publicista a politický komentátor Roman Joch, historik Petr Svoboda a politolog Miroslav Novák. Pozvání přijali i další zajímavé osobnosti z oblasti historie, politologie, médií a politiky.

V pravé poledne se uskuteční slavnostní odhalení pamětní desky, kterou účastníci konference chtějí trvale jméno Josefa Kalvody připomínat. Deska byla instalovaná v pondělí 8. května na zámeckou zeď v Malči naproti rodnému domku Josefa Kalvody. Autorem grafického zpracování pamětní desky je havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák.

Konferenci pořádá Centrum Vysočina, o. p. s., ve spolupráci s majitelem zámku v Malči Václavem Macháčkem-Riegerem za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, pod záštitou Velvyslanectví USA v Praze.
Dalšími partnery akce jsou Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, město Chotěboř, Městské muzeum v Chotěboři, ÚSTR, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, Forum24 a Týdeník Forum, Jihlavské listy, online deník Vysočina-news.cz a TV HBin.

  • Facebook
  • Twitter