Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

V Alternátoru začala výstava o Tomáši Baťovi

/
/
/
903 Zobrazení



Příběh obuvnického magnáta od dob Rakouska-Uherska až do jeho tragické smrti, která zasáhla nejen prvorepublikové Československo, ale celý svět. Tak lze shrnout výstavu o Tomáši Baťovi, která dnes začala v Ekotechnickém centru Alternátor v Třebíči.

Alternátor sídlí v areálu bývalé obuvnické továrny, která je nerozlučně spjata se jménem Jana Antonína Bati. Byl to ale jeho nevlastní bratr Tomáš Baťa, kdo ji v roce 1931 koupil od tehdejší Moravské banky. Ta spravovala majetek sestávající ze zdejších koželužen Karel Budischowsky a synové a obuvnické továrny BUSI. V roce 1930 ale na republiku dolehla hospodářská krize a Moravská banka jej nabídla k prodeji. Výstava Baťa, jak ho (ne)známe je věnována právě 90. výročí této události. Bohužel, Tomáš Baťa třebíčské podniky příliš dlouho vést nemohl, protože zemřel v roce 1932 při leteckém neštěstí. Ani tato tragédie není na výstavě opomenuta.

Výstava sestává z panelů, na kterých jsou přetištěné zvětšeniny článků a inzerátů firmy T. a A. Baťa, jak se podnik jmenoval až do května 1931, kdy byl transformován na akciovou společnost (ono A. bylo jakousi vzpomínkou na staršího Tomášova bratra Antonína, který zemřel v roce 1908 na tuberkulózu; právě na něj bylo vystaveno veřejnoprávní oprávnění k provozování živnosti, z níž později vznikl tento nadnárodní koncern). Je patrné, že k transformaci došlo v době, kdy Baťa koupil třebíčskou továrnu – a výstava se zabývá zejména právě obdobím před tímto okamžikem. Co bylo předtím, než Baťa přišel do Třebíče? Jak si vedl? Díky čemu se dokázal dostat tak vysoko? Měl nějaké nepřátele?

Na to vše se pokouší odpovědět výstava, k níž byl vydán i sborník, v němž je částečně přetištěný časopis Laciné čtení z roku 1923, který se obsáhle věnoval osobnosti Tomáše Bati. Tehdy na sebe totiž tento obuvnický továrník, jemuž podobných v té době byla celá řada, upozornil akcí Baťa drtí drahotu – a z řadového továrníka se stal velkopodnikatel mezinárodního formátu. V čem tato akce spočívala, se lze dozvědět taktéž na výstavě, která potrvá až do letních prázdnin. Najdete ji v třebíčském Alternátoru na ulici Tomáše Bati 1083.

  • Facebook
  • Twitter