Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Uzavření hospod ve 20.00 nic neřeší, jen uškodí, tvrdí Stanislav Bernard

/
/
/
1110 Zobrazení



Rodinný pivovar Bernard se ohrazuje proti usnesení Vlády ČR, které ukládá od středy 9. prosince zavírat restaurace v 20.00 jako opatření proti šíření koronaviru.

„Jak si někdo může myslet, že uzavření restaurací ve 20.00 pomůže, když všechno ostatní je otevřené? Je to zcela bezdůvodná diskriminace už tak těžce zkoušeného odvětví. Vláda udělala další zmatené a nekoncepční rozhodnutí, které vůbec nic nevyřeší, jen přinese další náklady. Nemluvě o dopadu na psychické síly podnikatelů i zaměstnanců v gastro oborech a navázaných odvětvích,“ vyjadřuje znepokojení nad usnesením vlády Stanislav Bernard, spolumajitel Rodinného pivovaru Bernard s tím, že dávat zhoršení epidemické situace za vinu restauracím je nesmysl, když po uvolnění restrikcí nejsou otevřené ještě ani týden.
Rodinný pivovar Bernard vnímá situaci svých odběratelů z řad restaurací a hospod. Po přechodu do třetího stupně PES je pro ně jedinou podporou od státu program antivirus, který pokrývá část ze mzdy. „To z celkových nákladů na provoz restaurací dělá asi čtvrtinu. Zbylých 75 % nákladů, což jsou zbývající části výplat, nájemné, energie, poplatky, auta, telefony, pojištění atd., nelze zaplatit z provozu možného jen do 20 hodin večer. Nejvyšší profit mají restaurace právě až večer,“ vysvětluje obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Šípek, který je s provozovateli gastro podniků v denním kontaktu.
„Ani po tři čtvrtě roce vláda nebyla schopna vytvořit přehledný smysluplný systém podpory drobných podnikatelů. Např. v sousedním Německu dostávají hostinští jasně stanovená procenta loňského obratu. Tady se v pravidlech nevyznají snad ani sami autoři,“ poznamenal Stanislav Bernard.
Podle Stanislava Bernarda je nutné na problematiku nahlížet v souvislostech. Na gastro provozy je navázaná řada dalších oborů, na než mají podobná unáhlená a nekoncepční rozhodnutí vlády rovněž negativní dopady.
Rodinný pivovar Bernard, a. s., zaměstnává 211 lidí, v důsledku pandemie zatím nemusel nikoho propustit. V loňském roce pivovar vystavil více než 400 600 hektolitrů piva. Za uplynulých jedenáct měsíců letošního roku je výstav pivovaru ve srovnání se stejným obdobím roku o 12 % nižší.

  • Facebook
  • Twitter