Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Úspěšný zemědělec i starosta. Ve velké politice se ale rodák od Brodu Josef Adam neprosadil

/
/
/
915 Zobrazení



Svůj život zasvětil nelehké práci zemědělce. K těžkým rolnickým povinnostem si pak v první polovině dvacátého století přibral ještě profesi poslance a senátora. Přečtěte si životní příběh rodáka z vesničky Jilem u Chotěboře Josefa Adama…

Josef Adam se ve vesnici Jilem narodil v roce 1874. Většinu svého života ale spojil s asi pět kilometrů vzdáleným Čachotínem. Tam nejen že působil jako vážený zemědělec, rovněž tam roky pracoval jako starosta.

Kromě toho se Adam na počátku dvacátého století zapojil také do celostátní politiky. Konkrétně se v roce 1908 rozhodl pro kandidaturu do českého zemského sněmu, a to za dnes již prakticky neznámou Stranu katolického lidu.

Přestože toto uskupení v českých zemích získalo téměř deset procent hlasů, kvůli tehdejšímu mimořádně složitému volebnímu systému za něj v zemském sněmu zasedl jediný poslanec – a jím byl právě Josef Adam.

Ten na zmíněném postu setrval nakonec pět let – konkrétně do rozpuštění sněmu v roce 1913. Musíme však připustit, že Adam mezi zákonodárci neměl téměř žádné spojence, a tak kvůli své izolovanosti nedokázal prosadit prakticky nic.

Nová strana

Navíc Strana katolického lidu se začala kolem roku 1910 drolit, až se nakonec rozpadla zcela. Josef Adam následně nakrátko zakotvil v nově vzniklé (a dnes již rovněž zapomenuté) České straně křesťansko-sociální. Patřil mezi její hlavní tváře, krátce dokonce zasedal v jejím předsednictvu.

Strana však neuspěla. Například v roce 1911 ve volbách do Říšské rady (parlament, v němž zasedali poslanci z celého Rakouska-Uherska) získala ani ne dvě procenta hlasů a neměla tak žádné poslance.

Zpátky však do roku 1913, tedy do doby, kdy končí český zemský sněm a spolu s ním tedy i parlamentní působení Josefa Adama. Ten tak zamířil zpět na tehdejší Německobrodsko a opět se věnoval práci zemědělce a starosty v Čachotíně.

Návrat

Do velké politiky se však ještě jednou vrátil. Na svůj návrat si počkal více než dvě desetiletí. Konkrétně do roku 1935, kdy se stal senátorem za agrární stranu. V horní komoře tehdejšího parlamentu opět nepatřil mezi nejviditelnější zákonodárce. Mandát si však nakonec udržel až do března 1939, kdy prezident Emil Hácha po vzniku protektorátu Čechy a Morava senát rozpustil.

Josefu Adamovi tehdy bylo už 65 let, následující léta tak už proto trávil spíše v ústraní. Dožil se však nakonec na svou dobu obdivuhodného věku. Zemřel totiž až v roce 1967. Pohřbený je na čachotínském hřbitově.

  • Facebook
  • Twitter