Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Unikátní zpívající strom na Vysočině

/
/
/
1792 Zobrazení



Stále více turistů vyráží i díky teplému počasí na pěší výlety do přírody. Zpravidla vyhledávají zajímavá místa a cíle, které jsou něčím zvláštní. Lákají tak unikátní tipy na výlety, které se jen tak nevidí. V tomto případě by se dalo spíše říct, jen tak neslyší. Protože je Pelhřimovsko vyhlášené řadou kuriozit, tak není divu, že právě zde najdeme zpívající strom.

Stačí se vydat lesní cestou z Vřesníku na malou vodní elektrárnu Želivka. Po pár metrech na kraji lesa už uslyšíte tlumené pískání, které jakoby znělo z nějakého rádia a nemělo žádného konce.
„Chodím touhle cestou, když se jdu podívat na přehradu a pokaždé se tu na chvilku zastavím a poslouchám, jak jim to pěkně hraje,“ vypráví náš průvodce Josef Beránek.
Ale záhada tajemného pípání se nakonec vyřešila úplně jednoduše. Strom sice zpívá, ale pomáhají mu k tomu malá ptáčata, která se ozývají z hnízda, které si tam postavil datel hnědkavý.
Každou chvilku totiž starostliví rodiče přilétají k díře ve stromě a střídavě donášení krmení pro své mladé. Ale ani v době oběda pípání zcela neutichá, a tak můžete slyšet strom zpívat prakticky celý den. Pokud tuto zajímavost chcete vidět, nebo tedy hlavně slyšet, tak s návštěvou moc dlouho neváhejte. Mláďata zůstávají v hnízdě 17 až 21 dní.

  • Facebook
  • Twitter