Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Třebíčská židovská čtvrť v proměnách času

/
/
/
759 Zobrazení



Díky penězům, které poskytuje každoročně Kraj Vysočina městům Telč, Třebíč a Žďár nad Sázavou s památkami UNESCO byla v Zadní synagoze v Třebíči obnovena výstavní prezentace nazvaná Proměny třebíčské židovské čtvrti.
Turisté, navštěvující tuto unikátní památku, se budou moci prostřednictvím dvou desítek panelů, umístěných na ženské galerii, seznámit s historií židovského osídlení, dobou rozkvětu i nedávnou devastací bývalého židovského ghetta.

„Třebíči se během posledních pětadvaceti let podařilo z demolicí ohrožené městské části vybudovat lákavý cíl pro návštěvníky z celého světa,“ uvedl starosta Pavel Pacal a dodal: „Infocentrum, Zadní synagogu a sousední Dům Seligmanna Bauera navštíví ročně téměř čtyřicet tisíc turistů. Podpora Kraje Vysočina je důležitá pro realizaci takovýchto záměrů, které naše památky neustále zatraktivňují.“

Kurátorem prezentace a autorem části textů je architekt Lubor Herzán, další texty a fotografie dodalo Městské kulturní středisko Třebíč, které objekt Zadní synagogy provozuje.

Vernisáž nové prezentace, vhodně doplňující stálou expozici předmětů z Židovského muzea v Praze, proběhne společně s vernisáží krátkodobé výstavy PO-LIN o historii polských Židů v neděli 27. ledna 2019, v Den památky obětí holocaustu. Začátek akce, které se zúčastní řada významných hostů, bude v 16.00.

Informace: Jaromíra Hanáčková, ředitelka MKS Třebíč

j.hanackova@mkstrebic.cz, 725 491 500

  • Facebook
  • Twitter