Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Zájem o návštěvu Dukovan i Temelína roste

/
/
/
885 Zobrazení



V roce 2018 navštívilo Jadernou elektrárnu Dukovany přes 36 tisíc návštěvníků a do jihočeského Temelína jich zavítalo přes 46 tisíc. V obou jaderných elektrárnách se jedná o rekordní návštěvnost, která roste už čtvrtým rokem po sobě. Dukovanské infocentrum společně s Přečerpávací vodní elektrárnou Dalešice patří mezi vyhledávané turistické cíle na Vysočině.

Také proto energetici v Dukovanech v letošním roce dokončují modernizaci infocentra, která zvýší kapacitu návštěvnosti v nejvytíženějších měsících roku.

Infocentrem Jaderné elektrárny Dukovany si prošlo od roku 1994 přesně 680 720 návštěvníků. Dlouhodobý zájem o komentované prohlídky je především z řad studentů základních, středních a vysokých škol, kteří tvoří osmdesát procent všech návštěvníků. Víkendy a prázdniny naopak patří rodinám a zájmovým skupinám. Provoz infocenter Dukovany a Dalešice zajišťuje pět odborně proškolených průvodkyň, které jen v loňském roce provedly přes 48 tisíc návštěvníků. „Mezi návštěvníky jsou velmi vyhledávané speciální akce s možností vstupu do prostor elektráren, jako například 24 hodin otevřených dveří, noční prohlídky, víkendové exkurze apod.,“ upřesnila Dana Janovská, jedna z průvodkyň infocentra.

V uplynulém roce energetici pro návštěvníky pořídili novou mlžnou komoru, která svými parametry patří k nejmodernějším v Evropě a dále několik interaktivních modelů, vztahujících se právě k výrobě a spotřebě elektrické energie. Jedná se například o model energetického mixu, na kterém si zájemci mohou vyzkoušet pokrytí spotřeby elektrické energie ze zdrojů, které máme v České republice k dispozici. Na další překvapení se mohou návštěvníci těšit i v letošním roce. Právě v těchto dnech technici kompletují tzv. barevnou ulici, v rámci které dojde k oživení modelu výrobního bloku, rozpohybování modelu reaktoru a výměny paliva, a instalují zážitkovou část modelu reaktoru, který je vytvořen v poměru 1:1 ke skutečnému.

Elektrárnu ročně navštíví také stovky zájemců o jadernou energetiku ze zahraničí. V roce 2018 jich bylo 762. Nejvíce zahraničních návštěvníků k nám přijíždí ze sousedních zemí jako Polsko, Rakousko, Německo i Slovensko. Zavítali k nám ale také hosté z Malajsie, Koree, Brazílie, Íránu, Indie nebo Číny.

Největšími akcemi loňského roku byl Energyfest, pořádaný u příležitosti 40. výročí vodního díla Dalešice a Letní kino pod chladicími věžemi, na které se mohou milovníci letních filmových projekcí těšit i v tomto roce.

V rámci Infocentra je také v letošním roce pro návštěvníky připravena celá řada speciálních prohlídek. Ty nejbližší začínají už první únorovou sobotu 2. února.

Více na www.aktivnizona.cz nebo na facebooku Infocentra Dukovany.

Virtuální prohlídka Dukovan a Temelína.

  • Facebook
  • Twitter