Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Taktické cvičení zásahu při výskytu vysoce nakažlivé nemoci v Nemocnici v Novém Městě na Moravě

/
/
/
283 Zobrazení



Složky Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina ve spolupráci s epidemiology Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) cvičili svoji připravenost na výskyt vysoce nakažlivé nemoci, jakou je třeba Ebola. Zásahové jednotky Hasičského záchranného sboru (HZS), Policie ČR (PČR), Zdravotnické záchranné služby (ZZS) spolu s hygieniky provedli cvičný zásah v budově infekčního oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě.

„V rámci cvičení na infekční oddělení novoměstské nemocnice přichází mladá žena s vysokou horečkou, zimnicí a trpící bolestmi břicha, hlavy a kloubů. Protože se pacientka minulý týden vrátila z dovolené v západní Africe, lékař infekčního oddělení, po vyšetření a zjištění všech okolností, pojme podezření, že žena trpí infekčním onemocněním Ebola. Prostřednictvím krajského operačního střediska hasičů lékař kontaktuje epidemiology Krajské hygienické stanice,“ popisuje začátek akce Jana Pácalová, vedoucí žďárského oddělení protiepidemického KHSV.

Biovak, kde je umístěna pacientka

Na místo přijíždějí epidemiologové, Biohazard tým ZZS, jednotky HSZ a PČR. Celému zásahu velí HZS, v součinnosti s epidemiologem KHSV. Všichni zasahující si oblékají speciální ochranné obleky a dýchací masky. Pacientka je umístěna do speciálního biovaku a urychleně transportována na specializované pracoviště, kde jí budou provedeny testy k potvrzení či vyvrácení nákazy. Následně všichni zasahující záchranáři a také personál i pacienti infekčního oddělení, kteří s nemocnou přišli do styku, procházejí dekontaminací. V průběhu celé akce záleží na sebemenším detailu, protože i malé opomenutí by mohlo vést k nákaze dalších osob.

Epidemiolog vstupuje do zdravotnického zařízení

„S výsledkem cvičení jsme spokojeni. Náročný zásah proběhl bez problémů a vzájemná koordinace práce velmi dobře fungovala. Všem kolegům ze zapojených záchranných složek děkujeme za spolupráci. Cvičení tohoto typu mají stále velký význam. Lidé dnes cestují po celém světě a navštěvují i různé exotické země. Stále tedy existuje určité riziko zavlečení Eboly či dalších vysoce nakažlivých chorob do Evropy a do Česka,“ uvádí Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického KHSV.

Průběh dekontaminace

Ebola patří mezi hemoragické neboli krvácivé horečky a jedná se o velmi závažné systémové onemocnění. Příznaky jsou bolesti hlavy a svalů, třesavka, schvácenost, průjmy, zvracení, zánět hltanu, bolesti na hrudi. Po několika dnech pak přichází vyrážka a krvácivé projevy. Úmrtnost na toto onemocnění se pohybuje mezi 50 až 90 %. Poprvé byl její výskyt zaznamenán v západní rovníkové oblasti Súdánu a Zaire v roce 1976. Opakovaně se případy stále vyskytují v centrální Africe. Přenos infekce probíhá kontaktem s tělesnými tekutinami nakaženého člověka nebo zvířete.

  • Facebook
  • Twitter