Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Tak trochu jiná kavárna v Dolní ulici v Havlíčkově Brodě

/
/
/
2062 Zobrazení



Kavárna Hejkal v Havlíčkově Brodě zahájí v pondělí 24. září plný provoz, zákazníci sice mohli využívat jejích služeb už 22. května, ale do září jen ve zkušebním letním provozu. Přesto si do ní už řada lidí našla svou pravidelnou cestu. 

„Dnešní podobu kavárny navrhl architekt Milan Stejskal z České Bělé a pojal ji v elegantním a čistém finském stylu, zdůraznil v ní i náš speciální vztah ke knihám. K Finsku odkazuje vycpaná losí hlava a skleněný lustr ve tvaru lososa. Losí hlava pochází z obce Kauhajoki ve středním Finsku, losa tam zastřelili po roce 2000. Skleněný losos je dílem světoznámého havlíčkobrodského skláře Jana Exnara z roku 2018. Knihy v policích pocházejí vesměs z nakladatelství Hejkal. Slouží nejen jako dekorace. Zákazníci si jimi mohou i listovat, a pokud je nějaká zaujme, mohou si ji také koupit.

Markéta Hejkalová při rozhovoru o kavárně v průběhu letní žurnalistické školy

Nábytkem kavárnu vybavilo studio FeSchu, kávovar San Remo dodala kolínské firma Mr. Alberto, která nám dodává i italskou kávu Diemme.
V kavárně se snažíme nabízet co nejvíce místních a regionálních výrobků – „zdravotní osvěžující nápoje“ ZON z Třebíče, čaje Jemča z Jemnice, chlebíčky od Františka Pátka z Keřkova, zákusky z Perknova, Čáslavi, Pelhřimova a také z havlíčkobrodské hotelové školy,“ popisuje majitel Martin Hejkal, který se na přípravě podílel s manželkou Markétou, překladatelkou, spisovatelkou a ředitelkou Podzimního knižního veletrhu. Právě díky ní má kavárna svou finskou tvář. Markéta Hejkalová z finštiny překládá a také několik let v Helsinkách působila na ambasádě.

Slavnostní otevření proběhne v pondělí 24. září ve 13.00 a Martin Hejkal promluví o historii domu, firmy a myšlenky, architekt Milan Stejskal představí svou vizi, výtvarník Jan Exnar rozsvítí lososa, starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl uvítá nový podnik ve městě a náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Jana Fischerová přestřihne symbolickou pásku mezi losími parohy.

Kavárna má otevřeno od pondělí do pátku od 7.30 do 20.00.
Více informací na webových stránkách a na Facebooku .

  • Facebook
  • Twitter