Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Svratku návštěvníkům přibližují dvě naučné stezky, zaměřují se na město i malíře

/
/
/
414 Zobrazení



Hned dvě naučné stezky nově provádějí návštěvníky po Svratce a jejím blízkém okolí. První z nich je dlouhá 3,5 kilometru, má dvanáct zastavení a je věnovaná historii, přírodě či typickým řemeslům nebo jiným činnostem, které město v minulosti proslavily.

První informační panel Svratecké naučné stezky stojí na okraji náměstí 9. května a připomíná historii této části Svratky. „Naučné stezky představují zpestření a zatraktivnění města, a to jak pro jeho návštěvníky, tak i pro místní obyvatele,“ uvedl starosta Svratky Petr Řádek s tím, že zatímco první stezka se věnuje zajímavostem ze Svratky, druhá mapuje tvorbu malířů-krajinářů, jež je s městem neodmyslitelně spojena.

„Malířská“ stezka je podstatně delší, měří necelých deset kilometrů a zahrnuje 17 zastavení u naučných panelů. Začíná u muzea, kde je mimo jiné část výtvarných děl k vidění, a turisty zavede i do okolí na konkrétní místa, kde kdysi v plenéru vznikala pozoruhodná plátna. „Návštěvník může sám posoudit, jak se město a okolní krajina změnily od dob vzniku jednotlivých obrazů,“ vyjádřil se Martin Mudroch, správce svrateckého muzea a autor obou naučných stezek. „Někteří lidé, kteří zavítají do města, sice navštíví muzeum, ale většina z nich míří rovnou do přírody. A přitom i přímo ve městě a jeho nejbližším okolí je mnoho zajímavostí, které stojí za pozornost. Naučné stezky navíc procházejí i místy, kudy nevede turistické značení,“ upřesnil Martin Mudroch.

Orientace na obou naučných stezkách je zajištěna jak klasickým značením v terénu navádějícím turisty k dalšímu panelu s informacemi, tak pomocí papírového letáčku s popisem trasy, který si je možné vyzvednout například v infocentru. V blízké době je v plánu ještě doplnění panelů o QR kódy, které budou turisty odkazovat na web města se zveřejněnými popisy obou tras. Náklady na obě stezky byly vyčísleny na 340 tisíc korun.

  • Facebook
  • Twitter