Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Světový den roztroušené sklerózy v Jihlavě

/
/
/
825 Zobrazení



Lidé v Jihlavě vysázeli v parku za radnicí slunečnice jako symbol naděje pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Akci uspořádala pacientská organizace Unie ROSKA Jihlava ve spolupráci s Nadačním fondem IMPULS. Nemocné přišli podpořit jejich blízcí, lékaři, zástupci města i veřejnost.

Osvětová akce Rozsviťme Českou republiku se letos konala v deseti městech ČR a je spojená se Světovým dnem RS, který letos připadl na 30. května.
O roztroušené skleróze se podle organizátorů ve společnosti stále málo ví a panují o ní různé mýty. Každá zmínka o nemoci je proto podle nich prospěšná. Právě akce jako Rozsviťme ČR propojují zdravé lidi s nemocnými, zvyšují povědomí o nemoci a ukazují, že i s takto vážnou diagnózou je možné žít kvalitní život.

Roztroušenou sklerózou, která postihuje nejčastěji mladé lidi a převážně ženy, v kraji Vysočina trpí okolo 1000 lidí. Onemocnění přináší poruchy vidění, hybnosti i další potíže, včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období zhoršení (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.

Informace o roztroušené skleróze a možnostech pomoci pacientům lze nalézt na www.nfimpuls.cz.

  • Facebook
  • Twitter