Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Svatý Martin letos do Jihlavy nepřijede

/
/
/
816 Zobrazení



Svatomartinský průvod se měl letos konat v Jihlavě už po třiadvacáté v řadě, kvůli pandemii nemoci Covid-19 a s ní souvisejícími vládními nařízeními se ale musí tradiční akce zrušit. Poslední tečkou byl celorepublikový zákaz stánkového prodeje.

Tradiční svatomartinský průvod s jarmarkem se letos nemůže uskutečnit kvůli omezenému shromažďování lidí a hlavně kvůli zákazu stánkového prodeje. Magistrát o zrušení informoval stánkaře, prodejce i ostatní aktéry.

Na svatomartinský jarmark bylo přihlášeno přibližně 70 prodejců. Počítalo se také s promítáním videí a fotografií z minulých ročníků na dvě LED obrazovky umístěné na Masarykově náměstí. Nic z toho se ale neuskuteční.

Finanční náklady na zajištění letošního Martina nevznikly zatím téměř žádné. „Příprava tradiční akce v letošním roce v podstatě nebyla, neboť situace s pandemií nám to ani nedovolila. A tak jsme do poslední chvíle věřili aspoň v uspořádání svatomartinského jarmarku s videoprodukcí na Masarykově náměstí. Bohužel není možné ani to. Z hodinové smyčky z minulých ročníků ale vznikne alespoň krátká pozvánka na příští rok, která bude umístěna na sociálních sítích města,“ doplnil vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Tomáš Koukal.

Velké otazníky visí i nad letošními Vánocemi

„Čekalo se opravdu do poslední doby, aby se akce mohla uskutečnit. Bohužel současná situace není příznivá, a i když nárůst počtu nakažených konečně stagnuje, tak nemáme vyhráno a za týden se to určitě nevyřeší. Pravděpodobně se letos bohužel neskuteční ani žádné větší vánoční akce. Zastupitelé v úterý 3. listopadu doporučili městské radě v poměru 7 ku 26 hlasům, aby letošní Vánoce v Jihlavě byly jen s výzdobou, ozdobeným stromem, Ježíškovou poštou, betlémem a soutěží o nejlépe ozdobený stromeček,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová s tím, že definitivně rozhodnou radní města. Podle jejích slov je ve hře ještě náhradní mnohem úspornější varianta uměle zasněženého běžkařského okruhu podél řeky Jihlavy u Českého mlýna. I o tom ještě bude jednat městská rada.

S jistotou lze v současné době pouze říct, že i letos bude na Masarykově náměstí určitě ozdobený vánoční strom, světelná výzdoba v ulicích, oplocení se zvoničkou a Ježíškova pošta. Poblíž stromu bude umístěn také slámový betlém. Strom na náměstí a okolní ulice se rozsvítí na první adventní neděli 29. listopadu bez přítomnosti diváků a odvysílá ho město on-line na svých sociálních sítích. Strom, který bude tentokrát z obce Plandry, by měli pracovníci Správy městských lesů na Masarykovo náměstí instalovat v týdnu od 23. do 29. listopadu.

  • Facebook
  • Twitter