Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Studenti a učitelé jihlavské vysoké školy si 17. listopad připomněli v Jihlavě i v Praze

/
/
/
650 Zobrazení



Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva si Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) připomněla v Jihlavě i v Praze. V předvečer státního svátku setkáním studentů, zaměstnanců a posluchačů univerzity třetího věku u památníku Klíče v Jihlavě. Ve středu 17. listopadu se zástupci VŠPJ zúčastnili tradičních pietních aktů na Národní třídě, v Žitné ulici a u Hlávkovy koleje v Praze.

Na události 17. listopadu zavzpomínala VŠPJ během setkání u památníku Klíče v areálu Českého mlýna, které stejně jako v předchozích letech proběhlo v předvečer státního svátku. Od pietního místa zřízeného v historické budově školy, které je symbolicky ozdobeno 89 svíčkami, se vydala skupina více než tří desítek studentů, akademických i provozních pracovníků a posluchačů univerzity třetího věku směrem k památníku. Zde položila symbolickou kytici za VŠPJ prorektorka pro studium Jana Borůvková, která zavzpomínala na své zážitky ze sametové revoluce. „Se svobodou je to jako se zdravím. To, že nám chybí, si totiž mnohdy uvědomíme až ve chvíli, kdy o ně začneme přicházet,“ uvedla ve svém projevu.

Zástupci studentské komory Akademického senátu VŠPJ Zuzana Lasáková, Petr Wolf a Šimon Hajník se v úterý 16. listopadu zúčastnili slavnostního koncertu Studenti sametu, který se při příležitosti Mezinárodního dne studenstva uskutečnil ve Velkém sále paláce Žofín. Na koncertě, jenž byl součástí festivalu studentského umění FESTA ACADEMICA, vystoupily hudební soubory pěti českých a moravských vysokých škol. V průběhu večera bylo také slavnostně předáno nejvyšší národní studentské ocenění Cena Jana Opletala.

Přímo v Den boje za svobodu a demokracii se pak místopředsedkyně za akademickou komoru Akademického senátu VŠPJ Martina Kuncová spolu s místopředsedkyní za studentskou komoru Akademického senátu VŠPJ Zuzanou Lasákovou zúčastnily tradičního pietního aktu u Hlávkovy koleje a v Žitné ulici. Jako každým rokem i letos tuto vzpomínkovou akci uspořádala Studentská komora Rady vysokých škol s cílem uctít památku studentů hájících akademické svobody a lidská práva.

Ve středu 17. listopadu se uskutečnil také vzpomínkový akt České konference rektorů – položení květin a zapálení svíček u pietního místa v Praze na Národní třídě. Tohoto společného aktu se zúčastnil za VŠPJ zástupce rektora, prorektor pro tvůrčí a projektovou činnost Zdeněk Horák.

  • Facebook
  • Twitter