Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Stoleté lípy v Jaroměřicích nad Rokytnou musely k zemi kvůli špatnému stavu

/
/
/
648 Zobrazení



Ve čtvrtek 9. září v odpoledních hodinách začalo kácení dvou lip na náměstí u kašny v v Jaroměřicích nad Rokytnou, pokáceny musely být kvůli špatnému stavu, protože ohrožovaly chodce na náměstí.

Po skácení obou lip odbornou firmou, se ukázalo že oba stromy byly v ještě horším stavu, než se očekávalo. Jedna lípa byla napadena dřevokaznou houbou na velké ploše větví a druhá měla v kmeni hodně dutin s trouchnivějícím dřevem. Jedna dutina byla ve spodní části kmene hluboká tak, že pracovnice jaroměřické radnice do ní strčila ruku po loket, dále nedosáhla, dutina byla plná ztrouchnivělého dřeva a vody. V horní části dutiny bylo mraveniště.
Stávající dvě lípy jsou v lepším zdravotním stavu, ale stáří se na nich také podepsalo. S jejich pokácením se počítá v příštím roce. Všechny lípy u kašny byly vysazeny v roce 1919. V plánu jaroměřické radnice je opětovné vysazení nových lip kolem kašny na náměstí.

  • Facebook
  • Twitter