Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Stezka železné opony, která má napojení i na Vysočinu, je cyklotrasou roku



Čtyři sta kilometrů dlouhý česko-rakousko-slovenský úsek Stezky železné opony – EuroVelo 13 byl na nizozemském cykloveletrhu Fiets en Wandelbeurs vyhlášen cyklotrasou roku 2021. Přestože Vysočina přímo s Rakouskem nesousedí, krajská příspěvková organizace Vysočina Tourism se do projektu Kultura a příroda na Zeleném pásu (EV13) úspěšně zapojila a pomohla Stezku železné opony mezi Českými Velenicemi/Gmündem, Slavonicemi, Mikulovem a Bratislavou vyznačit a zviditelnit.

„Naším cílem bylo přilákat turisty z atraktivní dálkové cyklotrasy až k nám, na Vysočinu, a naopak informovat vysočinské cykloturisty o možnosti napojení na Stezku železné opony dvěma cyklotrasami 16 a 26. První křižuje Vysočinu směrem z Hlinska do Přibyslavi, Jihlavy, Třeště, Telče až do Slavonic, kde se napojuje na EuroVelo 13. A druhá vede z Jihlavy do Třebíče až do Raabsu,“ vysvětluje ředitel Vysočina Tourism Tomáš Čihák a dodává: „Zdatní cykloturisté si tak mohou udělat krásný okruh Jihlava – Třebíč – Raabs – po EV13 do Slavonic a nazpět do Telče, Třeště až do Jihlavy.“

Na území Vysočiny v Jihlavě, Třebíči, Jemnici, Nových Syrovicích, Jaroměřicích nad Rokytnou a Telči cykloturisté najdou šest informačních panelů s mapou, informacemi o cyklotrase a o konkrétní obci spolu s poutavým příběhem. „Krom toho jsme uspořádali dva semináře na podporu cykloturistiky a vydali tři publikace: Cyklovýlety po Vysočině s návazností na EuroVelo 13, Okruh cyklotras 16 a 26 po Vysočině a Ubytování na Vysočině podél cyklotras 16 a 26. Podíleli jsme se i na společném cykloportálu www.ev13.eu,“ vyjmenovává aktivity Vysočina Tourism Eva Nejezchlebová.

Vítězná Stezka železné opony

Česko-rakousko-slovenský úsek Stezky železné opony nabízí fascinující putování historií a kulturou všech tří zemí a jejich přírodními atrakcemi. Cykloturisty provede malebnými městečky, ukáže ojedinělou architekturu, přeshraniční Národní park Podyjí/Thayatal nebo UNESCO památku Lednicko-valtický areál.

  • Facebook
  • Twitter