Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
img

Dobrovolníci z krajského úřadu se zapojili do proměny v Čistou Vysočinu

/
/
/
519 Zobrazení



Než se uzavřely nemocnice nebo domovy pro seniory, navštěvovali babičky, dědečky nebo nemocné, povídali si s nimi, hráli hry, vyrazili na procházku nebo jim četli. Teď se parta dobrovolníků – pracovníků Krajského úřadu Kraje Vysočina těší na znovu zpřístupnění domovů i nemocnic, aby nadále mohli zpříjemňovat život klientům v některých domovech. Mezitím se však připojili k dalším desítkám kolegů z krajského úřadu a celkově 13 tisícům dobrovolníkům z celé Vysočiny, aby pomohli jinak. Vyrazili na sběr odpadků v rámci tradiční krajské osvětové akce Čistá Vysočina.

„Procházka na čerstvém vzduchu je fajn, ale přiznám se, že raději se v rámci dobrovolničení věnuji lidem. Mám radost, když jim mohu zpříjemnit den a i pro mě to byla výzva – zažít něco, co se od běžného pracovního i osobního života liší,“ prozradila Monika Havelková z Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Spolu s dalšími šestnácti kolegy vyčistila přírodu ulic Seifertova, Wolkerova, Na Skalce, Telečskou, Barvířskou, U křížku a lokality Pod Větrníkem a Pístov – Vysoká u Jihlavy, kde společně v rámci dvou dnů nasbírali 14 pytlů odpadků. „První ročníky Čisté Vysočiny byly opravdu náročné. To mohl člověk ve škarpách v okolí silnic strávit hodiny a sesbírat desítky pytlů odpadků. Po loňské pauze, kdy akci zrušila protipandemická opatření, je to letos už 12. ročník a pozitivní je, že nacházíme podobné množství odpadu jako v roce 2019,“ zhodnotil Martin Jelínek, který se akce zúčastnil po deváté.

Zapojení dobrovolníci a jejich aktivity jsou součástí evropského projektu, který potrvá až do konce června roku 2022. Nese název Aplikace inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina (reg. číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0015546) s cílem propagovat myšlenku dobrovolnictví a inspirovat další zájemce o zapojení do aktivit, ve kterých najdou smysl. A dále také zapojit do dobrovolnické činnosti samotné úředníky, protože i ti dokáží pomoc tam, kde je třeba. Přitom jejich dobrovolnická činnost není spjatá pouze s projektem, v aktivitách chtějí pokračovat i v budoucnu, bez ohledu na evropský projekt.

  • Facebook
  • Twitter